EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 52010XB0423(01)

EKP:n henkilöstösääntöjen 0 osa, joka sisältää eettiset säännöt (Tämä teksti kumoaa ja korvaa Euroopan unionin virallisessa lehdessä C 92, 16.4.2004, s. 31 julkaistun tekstin)

EUVL C 104, 23.4.2010, s. 3—7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
kroaatinkielinen erityispainos: Luku 01 Nide 014 s. 86 - 90

23.4.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 104/3


EKP:n henkilöstösääntöjen 0 osa, joka sisältää eettiset säännöt

(Tämä teksti kumoaa ja korvaa Euroopan unionin virallisessa lehdessä C 92, 16. huhtikuuta 2004, s. 31 julkaistun tekstin)

2010/C 104/02

0.1   Yleiset säännökset

0.1.1

EKP:n työntekijöiden toimintatavat eivät saa heikentää heidän riippumattomuuttaan tai puolueettomuuttaan taikka EKP:n mainetta. EKP:n työntekijöillä on velvollisuus

a)

kunnioittaa EKP:n yhteisiä arvoja sekä toimia työssään ja yksityiselämässään tavalla, jota EKP:n asema Euroopan unionin toimielimenä edellyttää;

b)

suorittaa tehtävänsä tunnollisesti, rehellisesti ja omaa tai kansallista etua tavoittelematta, noudattaa korkeita ammattieettisiä periaatteita ja toimia lojaalisti yksinomaan EKP:tä kohtaan;

c)

toimia varovaisesti ja huolellisesti kaikissa yksityisissä taloudellisissa toimissaan ja pidättyä osallistumasta sellaisiin talous- tai rahoitustoimiin, jotka voivat heikentää heidän riippumattomuuttaan tai puolueettomuuttaan.

0.1.2

Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan mukaisesti EKP:n työntekijöiden erioikeudet ja vapaudet myönnetään heille yksinomaan EKP:n etujen edellyttämällä tavalla. Nämä erioikeudet ja vapaudet eivät vapauta EKP:n työntekijöitä millään tavoin yksityisten velvoitteidensa täyttämisestä tai voimassa olevien lakien ja poliisimääräysten noudattamisesta. Mikäli erioikeuksista ja vapauksista aiheutuu ristiriitaa, kyseessä olevien työntekijöiden on saatettava asia välittömästi EKP:n johtokunnan tietoon.

0.1.3

Toisesta organisaatiosta tai toimielimestä lähetetyt tai virkavapaalla olevat työtekijät katsotaan EKP:n työntekijöiksi, heillä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muilla EKP:n työntekijöillä ja heidän tulee suorittaa tehtävänsä yksinomaan EKP:n etujen mukaisesti.

0.2   Eettisten asiain neuvonantaja

EKP:n työntekijät voivat pyytää EKP:n eettisten asiain neuvonantajalta ohjeistusta mihin tahansa asiaan, joka liittyy EKP:n eettisten sääntöjen noudattamiseen. Eettisten asiain neuvonantajan eettisiä ohjeita ja neuvoja vastaavien toimintatapojen katsotaan olevan eettisten sääntöjen mukaisia, eikä tällaisten toimintatapojen noudattaminen voi johtaa EKP:n työntekijöihin kohdistuviin kurinpidollisiin toimiin velvollisuuksien laiminlyönnin vuoksi. Kyseiset ohjeet eivät kuitenkaan vapauta työntekijöitä EKP:n ulkopuolisista vastuista.

0.3   Salassapitovelvollisuus

0.3.1

Työntekijät eivät saa luvattomasti paljastaa EKP:ssä työtehtäviensä yhteydessä saamiaan luokiteltuja tietoja EKP:n ulkopuolisille henkilöille, mukaan lukien perheenjäsenet, eivätkä sellaisille työtovereille EKP:ssä, joiden ei ole tarpeen saada kyseisiä tietoja työtehtäviensä hoitamiseksi, paitsi jos tiedot on jo julkistettu tai ne ovat julkisesti saatavilla.

0.3.2

Lupa tietojen paljastamiseen on pyydettävä Business Practice Handbook -käsikirjassa olevien asiakirjojen hallintaa ja salassapitoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

0.3.3

Työntekijälle annetaan lupa tietojen paljastamiseen, mikäli hänellä on velvollisuus todistaa oikeudenkäynnissä tai esiintyä muutoin todistajana ja mikäli todistamisesta kieltäytyminen voisi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Lupaa ei kuitenkaan tarvita silloin, kun EKP:n työntekijä on kutsuttu todistajaksi Euroopan unionin tuomioistuimeen EKP:n ja EKP:n henkilöstöön kuuluvan tai kuuluneen välisessä asiassa.

0.4   EKP:n sisäiset suhteet

0.4.1

Työntekijöiden tulee noudattaa esimiestensä ohjeita ja käytössä olevia raportointikäytäntöjä.

0.4.2

EKP:n työntekijät eivät saa pyytää muita työntekijöitä suorittamaan yksityisiä tehtäviä itselleen tai muille.

0.4.3

EKP:n työntekijöiden on käyttäydyttävä lojaalisti työtovereitaan kohtaan. EKP:n työntekijät eivät – etenkään oman edun tavoittelemista varten – saa salata toisilta työntekijöiltä tietoja, jotka voivat vaikuttaa EKP:n tehtävien hoitamiseen, eivätkä he saa antaa virheellisiä, epätarkkoja tai liioiteltuja tietoja. He eivät myöskään saa vaikeuttaa yhteistyötä työtovereiden kanssa tai kieltäytyä siitä.

0.5   EKP:n resurssien käyttö

Työntekijöiden tulee kunnioittaa ja suojella EKP:n omaisuutta. EKP:n työntekijöilleen tarjoamat välineet ja tilat on tarkoitettu ainoastaan työkäyttöön, ellei yksityinen käyttö ole sallittu joko Business Practice Handbook -käsikirjassa olevien asiaan sovellettavien sääntöjen tai tapauskohtaisen luvan perusteella. Työntekijöiden tulee kaikin asianmukaisin ja kohtuullisin toimenpitein pyrkiä vähentämään EKP:lle aiheutuvia kustannuksia aina kun se on mahdollista, niin että saatavilla olevia resursseja voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

0.6   Arvokkuus työpaikalla

EKP:n työntekijät pidättyvät kaikenlaisesta syrjivästä kohtelusta muita kohtaan sekä kaikenlaisesta henkisestä tai sukupuolisesta häirinnästä ja kiusaamisesta. Heidän tulee käyttäytyä hienotunteisesti ja kunnioittavasti muita kohtaan ja välttää käytöstä, jota toiset henkilöt voisivat kohtuudella pitää loukkaavana. EKP:n työntekijöiden asemalle ei saa koitua minkäänlaista haittaa siitä, että he estävät häirinnän tai kiusaamisen tai ilmoittavat siitä. Työntekijät noudattavat EKP:n politiikkaa ihmisarvon kunnioittamisesta työpaikalla.

0.7   Velvollisuus ilmoittaa ammatillisten velvollisuuksien rikkomisesta

0.7.1

Mikäli EKP:n työntekijä saa työtehtäviensä hoitamisen yhteydessä tietää toisen työntekijän tai EKP:lle tavaroita tai palveluja toimittavan tahon sekaantumisesta rahanpesuun, terrorismin rahoitukseen, sisäpiirin kauppaan, petokseen tai lahjontaan tai mikäli tällaista on perusteltua epäillä, työntekijän tulee ilmoittaa asiasta EKP:lle ja/tai eettisten asiain neuvonantajalle, sanotun kuitenkaan rajoittamatta petosten, lahjonnan ja Euroopan yhteisöjen taloudellisia etuja vahingoittavan muun laittoman toiminnan torjuntaan liittyvien Euroopan petostentorjuntaviraston Euroopan keskuspankkia koskevien tutkimusten ehdoista ja edellytyksistä sekä Euroopan keskuspankin henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen muuttamisesta 3 päivänä kesäkuuta 2004 tehdyn päätöksen EKP/2004/11 (1) mukaisia työntekijöiden velvollisuuksia.

0.7.2

Kaikissa muissa tapauksissa EKP:n työntekijät voivat ilmoittaa EKP:lle ja/tai eettisten asiain neuvonantajalle, mikäli heillä on tietoa tai perusteltu epäilys siitä, että toinen työntekijä tai EKP:lle tavaroita tai palveluja toimittava taho rikkoo ammatillisia velvollisuuksiaan.

0.7.3

Työntekijää ei saa kohdella millään tavalla epäoikeudenmukaisesti tai syrjivästi, eikä työntekijä saa joutua uhkailun, koston tai sorron kohteeksi sen johdosta, että hän on ilmoittanut tiedossaan olevasta ammatillisten velvollisuuksien rikkomisesta tai sitä koskevasta perustellusta epäilyksestä.

0.7.4

Kun EKP:n työntekijä ilmoittaa ammatillisten velvollisuuksien rikkomisesta tai sitä koskevasta perustellusta epäilyksestä, työntekijän henkilöllisyyttä tulee suojata, mikäli hän sitä pyytää.

0.8   Eturistiriidat – yleissääntö

Työntekijöiden tulee välttää kaikkia sellaisia tilanteita, jotka voivat aiheuttaa tai joiden voidaan ymmärtää aiheuttavan eturistiriitatilanteen heidän työnsä ja yksityisten etujensa kesken. Työntekijän tulee välittömästi ilmoittaa asiasta lähimmälle esimiehelleen tai eettisten asiain neuvonantajalle, jos häntä pyydetään osana työtehtävien hoitamista päättämään asiasta, jonka käsittelyyn tai lopputulokseen liittyy hänen yksityinen etunsa. EKP voi ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin eturistiriitojen välttämiseksi. EKP voi vapauttaa työntekijän kyseessä olevaa asiaa koskevasta vastuusta, erityisesti jos mihinkään muuhun sopivaan toimenpiteeseen ei voida ryhtyä.

0.9   Puolison tai tunnustetun avopuolison ansiotyö

Työntekijän on ilmoitettava EKP:lle tai eettisten asiain neuvonantajalle aviopuolisonsa tai tunnustetun avopuolisonsa ansiotyöstä, josta voisi aiheutua eturistiriita. Mikäli ilmenee, että työn luonteesta aiheutuu EKP:n työntekijän velvollisuuksiin liittyvä eturistiriita, ja mikäli EKP:n työntekijä ei pysty vakuuttamaan, että eturistiriita päättyy tietyn ajanjakson jälkeen, EKP päättää eettisten asiain neuvonantajaa kuultuaan, vapautetaanko EKP:n työntekijä kyseistä asiaa koskevista velvollisuuksistaan.

0.10   Lahjojen antaminen ja vastaanottaminen

0.10.1

’Lahjalla’ tarkoitetaan mitä tahansa rahallista tai ei-rahallista etua tai etuisuutta, joka liittyy jollakin tavoin työntekijän työsuhteeseen EKP:ssä ja joka ei ole toimitetuista palveluista sovittu korvaus, riippumatta siitä, onko työntekijä antanut sen tai onko sitä tarjottu hänelle tai hänen perheenjäsenelleen, läheiselle henkilökohtaiselle tuttavalleen taikka työtoverilleen.

0.10.2

Lahjan vastaanottaminen ei saa missään tapauksessa heikentää työntekijän puolueettomuutta tai mahdollisuuksia toimia riippumattomasti eikä vaikuttaa puolueettomuuteen tai riippumattomuuteen, eikä siitä saa aiheutua lahjan saajaan tai antajaan kohdistuvia epäasianmukaisia velvoitteita.

0.10.3

EKP:n työntekijät eivät saa pyytää eivätkä ottaa vastaan lahjoja hankintamenettelyyn osallistuvilta tahoilta.

0.10.4

Lahjojen hyväksyminen toistuvasti samalta taholta on kiellettyä.

0.10.5

Työntekijöiden on ilmoitettava kaikista lahjoista, joita heidän läheiset perheenjäsenensä vastaanottavat tahoilta, jotka ovat jollakin tavalla kytköksissä työntekijän työsuhteeseen EKP:ssä.

0.11   Työn ulkopuolinen toiminta työtehtävien hoitamisen yhteydessä

EKP:n työntekijät eivät saa hyväksyä kolmansilta osapuolilta mitään korvausta sellaisesta työn ulkopuolisesta toiminnasta, joka liittyy jollakin tavalla työntekijän työsuhteeseen EKP:ssä. Tällaiset korvaukset maksetaan EKP:lle.

0.12   Yksityinen toiminta

0.12.1

EKP:n työntekijät eivät saa harjoittaa sellaista yksityistä toimintaa, joka saattaisi jollakin tavalla haitata heidän velvollisuuksiensa hoitamista EKP:tä kohtaan tai joka erityisesti saattaisi aiheuttaa eturistiriitoja.

0.12.2

EKP:n työntekijät voivat kuitenkin harjoittaa yksityistä toimintaa, josta ei makseta korvausta, kuten yksinkertaista varainhallintaa perheen varallisuuden ylläpitämiseksi sekä kulttuuriin, tieteeseen, koulutukseen, urheiluun, hyväntekeväisyyteen ja uskontoon liittyvää tai sosiaalista tai muuta yleishyödyllistä toimintaa, jolla ei ole kielteistä vaikutusta työntekijän velvoitteisiin EKP:tä kohtaan ja/tai joka ei ole omiaan aiheuttamaan eturistiriitoja.

0.12.3

EKP:n työntekijöiden tulee pyytää EKP:ltä lupa kaikkeen muuhun yksityiseen toimintaan. Tämä kattaa

a)

tutkimuksen, opetuksen, artikkeleiden tai kirjojen kirjoittamisen tai muun vastaavan korvauksetta harjoitettavan yksityisen toiminnan, joka liittyy EKP:n toimintaan;

b)

minkä tahansa muun korvauksetta harjoitettavan yksityisen toiminnan, joka ei kuulu 0.12.2 artiklan piiriin;

c)

yksityisen toiminnan, josta maksetaan korvaus.

Harkitessaan luvan myöntämistä yksityistä toimintaa varten EKP arvioi, onko toiminnalla kielteisiä vaikutuksia työntekijän velvollisuuksien hoitamiseen EKP:tä kohtaan ja erityisesti onko toiminta omiaan aiheuttamaan eturistiriitoja.

0.12.4

Työntekijät voivat harjoittaa poliittista toimintaa, kuten äänestää, osallistua poliittiseen työhön, olla läsnä kokouksissa ja osallistua paikallistason toimintaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta edellä olevien kohtien soveltamista. Työntekijöiden tulee pidättyä ilmoittamasta työtehtäväänsä ja asemaansa EKP:ssä poliittisen toiminnan yhteydessä sekä välttää tilanteita, jossa heidän yksityisten näkemystensä saatettaisiin ymmärtää heijastavan EKP:n kantaa.

0.12.5

Julkiseen toimeen pyrkivien työntekijöiden on ilmoitettava EKP:lle aikeistaan, ja EKP päättää EKP:n työtehtävän hoitamiseen liittyvän edun huomioon ottaen

a)

onko kyseiseltä työntekijältä edellytettävä, että hän pyytää lomaa henkilökohtaisten syiden vuoksi;

b)

onko kyseiselle työntekijälle myönnettävä vuosilomaa;

c)

onko kyseinen työntekijä vapautettava tehtäviensä hoitamisesta osa-aikaisesti; tai

d)

voiko kyseinen työntekijä jatkaa tehtäviensä suorittamista entiseen tapaan.

0.12.6

Työntekijöiden, jotka on valittu tai nimitetty julkiseen toimeen, on ilmoitettava asiasta välittömästi EKP:lle, joka tekee jonkin edellä olevassa kohdassa mainituista päätöksistä ottaen huomioon EKP:n työtehtävien hoitamiseen liittyvän edun, toimen tärkeyden, sen sisältämät velvollisuudet sekä palkkion ja toimen hoitamisesta aiheutuvista kuluista maksettavat korvaukset. Mikäli työntekijältä edellytetään loman pyytämistä henkilökohtaisten syiden vuoksi tai työntekijälle annetaan lupa tehtäviensä hoitamiseen osa-aikaisesti, loman tai osa-aikaisen työskentelyn keston tulee vastata työntekijän toimen pituutta.

0.12.7

Yksityinen toiminta on hoidettava työajan ulkopuolella. Poikkeustapauksissa EKP voi myöntää poikkeuksen tästä säännöstä.

0.12.8

EKP voi milloin tahansa vaatia sellaisen yksityisen toiminnan lopettamista, joka ei enää vastaa edellä olevissa kohdissa mainittuja edellytyksiä.

0.13   Hankinnat

Työntekijöiden on varmistettava hankintamenettelyjen asianmukainen toteutus noudattamalla tasapuolisuuden, puolueettomuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita ja toimimalla avoimesti. Työntekijöiden on noudatettava hankintamenettelyjen yhteydessä kaikkia sellaisia yleisiä ja erityisiä sääntöjä, jotka liittyvät eturistiriitojen välttämiseen ja niistä ilmoittamiseen, lahjojen vastaanottamiseen ja salassapitovelvollisuuteen. Työntekijät saavat olla yhteydessä hankintamenettelyyn osallistuviin tahoihin ainoastaan virallisten kanavien välityksellä, ja heidän tulee välttää tietojen antamista suullisesti.

0.14   Uutta työpaikkaa koskevat neuvottelut

EKP:n työntekijöiden tulee käyttäytyä rehellisesti ja tahdikkaasti neuvotteluissa, jotka koskevat mahdollista uutta työpaikkaa tai tällaisen työpaikan vastaanottamista. EKP:n työntekijöiden on ilmoitettava lähimmälle esimiehelleen mahdollisesta työpaikasta, mikäli se saattaa aiheuttaa tai sen voidaan käsittää aiheuttavan eturistiriidan tai aseman väärinkäytön EKP:ssä. Työntekijöiltä voidaan vaatia, että he pidättyvät käsittelemästä asioita, jotka saattavat liittyä mahdolliseen uuteen työnantajaan.

0.15   Palkinnot, huomionosoitukset ja kunniamerkit

Työntekijöiden on saatava EKP:n lupa ennen sellaisten palkintojen, huomionosoitusten ja kunniamerkkien vastaanottamista, jotka liittyvät heidän työhönsä EKP:ssä.

0.16   Suhteet ulkopuolisiin tahoihin

0.16.1

Suhteissaan ulkopuolisiin tahoihin EKP:n työntekijöiden tulee ottaa huomioon EKP:n riippumattomuus ja maine sekä tarve noudattaa salassapitovelvollisuutta. EKP:n työntekijät eivät saa pyytää tai ottaa ohjeita miltään hallitukselta, viranomaiselta, organisaatiolta tai EKP:n ulkopuoliselta henkilöltä. Työntekijöiden on ilmoitettava esimiehilleen kaikista kolmansien osapuolten sopimattomista yrityksistä vaikuttaa EKP:hen ja sen tehtävien hoitamiseen.

0.16.2

Työntekijöiden on noudatettava EKP:n sääntöjä asiakirjojen julkisuudesta ja otettava asianmukaisesti huomioon Euroopan hyvän hallintotavan säännöstö suhteissaan yleisöön.

0.16.3

Työntekijöiden on toimittava läheisen ja vastavuoroisen yhteistyön hengessä suhteissaan kollegoihin Euroopan keskuspankkijärjestelmään (EKPJ) kuuluvissa kansallisissa keskuspankeissa. Tässä yhteistyössä on noudatettava syrjintäkiellon ja tasapuolisen kohtelun periaatteita ja kohdeltava kaikkien kansallisuuksien edustajia samalla tavalla. EKP:n työntekijöiden on kaikissa suhteissaan kansallisiin keskuspankkeihin pidettävä mielessä velvollisuutensa EKP:tä kohtaan ja otettava huomioon EKP:n puolueeton asema EKPJ:ssä.

0.16.4

EKP:n työntekijöiden on lisäksi noudatettava varovaisuutta suhteissaan sidosryhmiin ja tiedotusvälineisiin, erityisesti ammatilliseen toimintaan liittyvissä asioissa, ja toimittava EKP:n etujen mukaisesti. EKP:n työntekijöiden on osoitettava viestintäosastolle kaikki ammatilliseen toimintaan liittyvät, tiedotusvälineiden edustajien esittämät tietopyynnöt ja noudatettava Business Practice Handbook -käsikirjan asiaa koskevia säännöksiä.

0.17   Sisäpiirin kauppa

0.17.1

EKP:n työntekijät eivät saa käyttää tai yrittää käyttää omien etujensa tai muiden henkilöiden yksityisten etujen edistämiseksi sellaisia EKP:n toimintaan liittyviä tietoja, joita ei ole julkistettu tai jotka eivät ole julkisesti saatavilla. Nimenomaisesti on kiellettyä, että EKP:n työntekijät käyttäisivät hyväksi tällaisia tietoja missään taloudellisessa toimessa tai suositellessaan tällaisen toimen toteuttamista tai toteuttamatta jättämistä. Tätä velvollisuutta sovelletaan myös sen jälkeen, kun työsuhde EKP:hen on päättynyt.

0.17.2

EKP:n työntekijät saavat ryhtyä omaisuuseriä tai oikeuksia koskevaan lyhytaikaiseen kaupankäyntiin vain edellyttäen, että eettisten asiain neuvonantaja on ennen näiden toimien toteuttamista vakuuttunut siitä, että toimet ovat perusteltuja eikä niihin liity keinottelutarkoitusta.

0.17.3

EKP:n työntekijöiden on säilytettävä seuraavia seikkoja koskevat tiedot kuluvalta ja edelliseltä kalenterivuodelta:

a)

pankkitilit, mukaan lukien yhteistilit, arvopaperien säilytystilit ja pörssivälittäjillä pidettävät tilit,

b)

kolmansien osapuolten antamat valtakirjat, jotka koskevat pankkitilejä, mukaan lukien arvopapereiden säilytystilit,

c)

yleisohjeet tai suositukset kolmansille osapuolille, joille työntekijän sijoitussalkun hoito on uskottu,

d)

omaisuuserien tai oikeuksien myynti tai hankinta omalla riskillä ja omaan lukuun tai toisten riskillä ja toisten lukuun,

e)

edellä mainittuja tilejä koskevat tiliotteet,

f)

kiinnelainojen tai muiden sellaisten lainojen ottaminen tai muuttaminen, jotka otetaan omalla riskillä ja omaan lukuun tai toisten riskillä ja toisten lukuun, ja

g)

eläkejärjestelmiä, mukaan luettuna EKP:n eläkejärjestelmä, koskevat toimet.

Jotta voitaisiin valvoa 0.17.1 ja 0.17.2 artiklan noudattamista, EKP:n työntekijöiden on henkilöstöhallinnon, budjetoinnin ja organisaatiosuunnittelun pääosaston pyynnöstä annettava edellä mainitut asiakirjat kuuden peräkkäisen kuukauden ajalta siten kuin pyynnössä täsmennetään.

EKP:n työntekijöiden tämän artiklan mukaiset velvollisuudet jatkuvat yhden vuoden ajan sen jälkeen, kun työsuhde EKP:hen on päättynyt.

0.17.4

Sellaiset EKP:n työntekijät, joilla on työtehtäviensä perusteella pääsy EKP:n rahapolitiikkaa tai valuuttakurssipolitiikkaa tai EKPJ:n rahoitusoperaatioita koskevaan sisäpiirin tietoon, eivät saa suorittaa muita kuin seuraavia sijoitustoimia:

sellaisiin sijoitusrahastoihin kohdistuvia sijoitustoimia, joiden sijoitusstrategiaan työntekijä ei voi vaikuttaa,

sellaisiin johdannaisinstrumentteihin kohdistuvia sijoitustoimia, joiden perustana oleviin indekseihin työntekijä ei voi vaikuttaa,

kirjalliseen varainhoitosopimukseen perustuvia sijoitustoimia, ja

eräpäivään saakka pidettävien jälkimarkkinakelpoisten velkainstrumenttien ostamista tai pitämistä tai talletusten tekemistä.

Sijoitukset, jotka ovat olemassa EKP:n työntekijän tullessa näiden säännösten soveltamisalan piiriin, voidaan pitää tai niitä voidaan muuttaa, mikäli työntekijä:

ilmoittaa eettisten asiain neuvonantajalle sijoitusinstrumentteja koskevista muutoksista ja

ilmoittaa omasta aloitteestaan ja viivytyksettä kaikki muutokset 0.17.3 artiklan a)–c) kohdassa tarkoitetuissa tiedoissa.

Tässä kohdassa tarkoitettuja EKP:n työntekijän velvollisuuksia sovelletaan yhden vuoden ajan siitä päivästä lukien, jona työntekijä on lakannut kuulumasta siihen työntekijöiden ryhmään, jolla katsotaan olevan pääsy EKP:n rahapolitiikkaa tai valuuttakurssipolitiikkaa tai EKPJ:n rahoitusoperaatioita koskevaan sisäpiirin tietoon.

Ne EKP:n työntekijät, joilla katsotaan olevan pääsy EKP:n rahapolitiikkaa koskevaan sisäpiirin tietoon, eivät saa tehdä sijoitustoimia niiden seitsemän päivän aikana, jotka edeltävät kalenterikuukauden ensimmäistä EKP:n neuvoston kokousta.


(1)  EUVL L 230, 30.6.2004, s. 56.


Alkuun