EUR-Lex De toegang tot het recht van de Europese Unie

Terug naar de EUR-Lex homepage

Dit document is overgenomen van EUR-Lex

Document 32008O0031

Richtsnoer van de Europese Centrale Bank van 19 december 2008 tot wijziging van Richtsnoer ECB/2007/9 betreffende monetaire statistieken en statistieken inzake financiële instellingen en markten (herschikking) (ECB/2008/31)

PB L 53 van 26.2.2009, blz. 76–91 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Bijzondere uitgave in het Kroatisch: Hoofdstuk 10 Deel 005 blz. 130 - 140

Juridische status van het document Niet meer van kracht, Datum einde geldigheid: 31/12/2014; stilzwijgende opheffing door 32014O0015

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2009/160/oj

26.2.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 53/76


RICHTSNOER VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

van 19 december 2008

tot wijziging van Richtsnoer ECB/2007/9 betreffende monetaire statistieken en statistieken inzake financiële instellingen en markten (herschikking)

(ECB/2008/31)

(2009/160/EG)

DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE EUROPESE CENRALE BANK,

Gelet op de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank, inzonderheid op artikel 5.1, 12.1 en 14.3,

Gelet op Verordening (EG) 25/2009 van de Europese Centrale Bank van 19 december 2008 met betrekking tot de balans van de sector monetaire financiële instellingen (herschikking) (ECB/2008/32) (1),

Gezien Verordening (EG) nr. 2533/98 van de Raad van 23 november 1998 met betrekking tot het verzamelen van statistische gegevens door de Europese Centrale Bank (2),

Gezien Richtlijn 86/635/EEG van de Raad van 8 december 1986 betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van banken en andere financiële instellingen (3),

Gezien Richtsnoer ECB/2006/16 van 10 november 2006 betreffende het juridische kader ten behoeve van de financiële administratie en verslaglegging in het Europees Stelsel van centrale banken (4),

Gelet op bijlage A bij Verordening (EG) nr. 2223/96 van de Raad van 25 juni 1996 inzake het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Gemeenschap (5),

Gezien Verordening (EG) nr. 24/2009 van de Europese Centrale Bank van 19 december 2008 houdende statistieken betreffende de activa en passiva van lege financiële instellingen die securitisatietransacties verrichten (ECB/2008/30) (6),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) houdende statistieken betreffende de activa en passiva van lege financiële instellingen die securitisatietransacties verrichten (hierna de „LFI’s”) bepaalt dat LFI’s onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld mogen worden van bepaalde of alle rapportageverplichtingen zoals bepaald in Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) en dat de nationale centrale banken (NCB’s) de vereiste gegevens in plaats daarvan mogen afleiden uit andere statistische, openbare of gegevensbronnen van toezichthouders.

(2)

Gegevens betreffende door LFI’s uitgegeven en/of aangehouden effecten mogen worden afgeleid uit een gecentraliseerde effecten database (GED) („Centralised Securities Database” (CSDB)); daarom wordt een goed werkende GED essentieel geacht om gegevens betreffende door LFI’s uitgegeven en/of aangehouden effecten af te leiden,

HEEFT HET VOLGENDE RICHTSNOER VASTGESTELD:

Artikel 1

Richtsnoer ECB/2007/9 (7) wordt als volgt gewijzigd:

1.

Het volgende artikel 18 bis wordt ingevoegd:

„Artikel 18 bis

Statistieken betreffende de activa en passiva van LFI’s

De NCB’s stellen aparte geaggregeerde statistische gegevens over activa en passiva van LFI’s samen en rapporteren deze overeenkomstig deel 15 van bijlage III bij dit richtsnoer. Voor de volgende drie subcategorieën worden gegevens ingediend: i) traditionele securitisatietransacties verrichtende LFI’s; ii) synthetische securitisatietransacties verrichtende LFI’s; iii) overige LFI’s.

Binnen het kader van LFI-statistieken zijn traditionele securitisaties waarbij de risico-overdracht gebeurt door de economische overdracht van de aan de LFI gesecuritiseerde activa. Dit gebeurt door de overdracht van de initiator van de eigendom van de gesecuritiseerde activa of via subdeelneming.

Bij synthetische securitisatie geschiedt de risico-overdracht door het gebruik van kredietderivaten, garanties of andere gelijkaardige mechanismen.

Deze vereisten betreffen op kwartaalbasis verschafte gegevens betreffende per kwartaalultimo uitstaande bedragen, financiële transacties en afschrijvingen/afwaarderingen.

Voor de door de NCB’s te verstrekken vereiste gegevens betreffende afschrijvingen/afwaarderingen geldt een inspanningsverplichting.

Uiterlijk aan het einde van de 28e werkdag volgende op het kwartaaleinde waarop de gegevens betrekking hebben, rapporteren de NCB’s op kwartaalbasis aan de ECB de gegevens betreffende de uitstaande bedragen, financiële transacties en afschrijvingen/afwaarderingen van LFI’s.

De volgende algemene regels zijn van toepassing op de herzieningen van de kwartaalgegevens:

a)

tijdens de reguliere productieperioden, d.w.z. vanaf de 28e werkdag volgende op het einde van het referentiekwartaal tot de dag vóór de dag waarop de gegevens weer aan de NCB’s worden teruggezonden, kunnen de NCB’s de gegevens betreffende het vorige referentiekwartaal herzien;

b)

buiten de reguliere productieperioden kunnen NCB’s ook gegevens herzien die betrekking hebben op referentieperioden voorafgaande aan het vorige referentiekwartaal, onder meer, in het geval van fouten, herindelingen, of verbeterde rapportageprocedures;

c)

herzieningen van krachtens Verordening (EG) nr. 25/2009 van de Europese Centrale Bank (ECB/2008/32) (8) gerapporteerde gegevens betreffende door LFI’s van het eurogebied geïnitieerde en beheerde leningen worden, indien van toepassing, opgenomen in de LFI-statistieken overeenkomstig de punten a) en b).

Ter voldoening aan de statistische rapportageverplichtingen waarvan LFI’s vrijgesteld zijn krachtens artikel 5, lid 1, onder c) van Verordening (EG) nr. 24/2009 van de Europese Centrale Bank (ECB/2008/30) (9), zullen de NCB’s, na overleg met de ECB, beslissen welke de meest gepaste gegevensverzamelingmethode is betreffende activa en passiva van LFI’s afhankelijk van de organisatie van de desbetreffende markten en de beschikbaarheid van andere relevante statistische, openbare of gegevensbronnen van toezichthouders in de lidstaat.

Indien NCB’s gegevens betreffende door LFI’s uitgegeven effecten en/of aangehouden effecten afleiden uit de GED of andere effectendatabanken en/of indien zij gegevens betreffende activa en passiva van LFI’s uit andere statistische gegevensbronnen, openbare gegevensbronnen zoals boreale rapporten of beleggersrapporten, of gegevensbronnen van toezichthouders afleiden, gelden de hierna vermelde kwaliteitsstandaarden voor gegevens.

Zoals omschreven in deel 15 van bijlage III bij dit richtsnoer, wordt onderscheiden tussen aan hoge kwaliteitsstandaarden onderworpen ankerreeksen, vergelijkbaar met gegevens die direct door LFI’s gerapporteerd worden overeenkomstig bijlage III bij Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) en die ex-post kunnen geverifieerd worden zoals omschreven in lid 9, en niet-ankerreeksen die geschat mogen worden volgens minder strenge kwaliteitsstandaarden (10).

Indien NCB’s gegevens betreffende activa en passiva van LFI’s afleiden van gegevensbronnen van toezichthouders, garanderen de NCB’s dat deze in voldoende mate overeenstemmen met de statistische begrippen en definities krachtens de rapportageverplichtingen voor LFI’s. Hetzelfde geldt voor uit statistische gegevensbronnen afgeleide gegevens.

Indien LFI’s gegevens niet direct rapporteren overeenkomstig artikel 5, lid 1, onder c) van Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30), controleren NCB’s de gegevenskwaliteit middels de informatie uit de jaarrekeningen, zoals omschreven in lid 9. Indien uit de kruiscontroles tussen de op kwartaalbasis en de uit de jaarrekening afgeleide gegevens blijkt dat niet werd voldaan aan hoge kwaliteitsstandaarden, verzekeren de NCBs dat de gegevens aan de vereiste kwaliteitsstandaarden voldoen, bijvoorbeeld door de gegevens krachtens Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) direct te verzamelen.

Indien gegevens betreffende uitstaande bedragen en nieuwe uitgiften van schuldbewijzen van LFI’s en/of door LFI’s aangehouden effecten op basis van de GED of een andere effectendatabank verzameld worden, garanderen de NCB’s dat door LFI’s uitgegeven en/of aangehouden effecten volledig gedekt zijn en controleren zij dergelijke gegevens zoals omschreven in lid 10 regelmatig. Indien uit de dekking en de kwaliteitsindicatoren voor de desbetreffende reeks effecten in het GED of een andere effectendatabank blijkt dat niet werd voldaan aan hoge kwaliteitsstandaarden, verzekeren de NCB’s dat de gegevens aan de vereiste kwaliteitsstandaarden voldoen, bijvoorbeeld door de gegevens krachtens Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) direct te verzamelen.

Overeenkomstig artikel 5 van Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32), verzamelen NCB’s gegevens betreffende door LFI’s gekochte leningen die geïnitieerd en beheerd worden door MFI’s van het eurogebied en uitgesplitst zijn naar looptijd, sector en ingezetenschap van de debiteur, zoals omschreven in deel 15 van bijlage III bij dit richtsnoer.

Als de initiators van de gesecuritiseerde leningen ingezeten MFI’s zijn van hetzelfde land als de LFI, en deze MFI’s de gesecuritiseerde activa blijven beheren, mag de NCB dit deel van de gegevens betreffende de portefeuille leningen van LFI’s aangaande uitstaande bedragen en financiële transacties afleiden uit bij ingezeten MFI’s verzamelde gegevens, zoals omschreven in artikel 5, van Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32) in de plaats van direct bij de LFI’s.

Als de initiators van de gesecuritiseerde leningen ingezeten MFI’s zijn van een andere lidstaat van het eurogebied, en deze MFI’s de gesecuritiseerde activa blijven beheren, wisselen de NCB’s de bij deze MFI’s verzamelde informatie uit overeenkomstig artikel 5, van Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32). Elke NCB verzamelt informatie overeenkomstig artikel 5, van Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32) betreffende leningen die geïnitieerd en beheerd worden door binnenlandse MFI’s en bij een ingezeten LFI van een andere lidstaat van het eurogebied gesecuritiseerd werden.

Voor de uitwisseling van grensoverschrijdende informatie maakt elke NCB informatie betreffende door ingezeten MFI’s geïnitieerde en beheerde leningen krachtens artikel 5 van Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32) over aan de ECB overeenkomstig deel 15 van bijlage III bij dit richtsnoer.

NCB’s rapporteren deze gegevens aan de ECB ten laatste op de 23e werkdag volgende op het kwartaaleinde waarop de gegevens betrekking hebben.

Overeenkomstig de vigerende wettelijke bepalingen ter bescherming van vertrouwelijke gegevens zal de ECB zorgen voor de technische toegangspoort voor deze uitwisseling van grensoverschrijdende informatie. De ECB zal de gegevens opnieuw leveren aan de betrokken NCB’s op de 24e werkdag volgende op het kwartaaleinde waarop de gegevens betrekking hebben.

De NCB’s die gegevens uitwisselen voor bestaande securitisaties, verduidelijken op bilaterale basis enige uitstaande vragen en coördinatieproblemen en wisselen, indien nodig, relevante informatie uit. Bij nieuwe securitisaties kunnen de desbetreffende NCB’s de ECB verzoeken als coördinator op te treden.

Als NCB’s gegevens betreffende activa en passiva van LFI’s direct van LFI’s samenstellen en, indien relevant, op basis van door MFI’s krachtens Verordening (EG) nr. 25/2009 (ECB/2008/32) gerapporteerde gegevens, en waar NCB’s derogaties toekennen aan LFI’s overeenkomstig artikel 5, lid 1, onder b) van Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30), voeren de NCB’s een zodanige extrapolatie uit dat de betreffende LFI’s voor 100 % worden bestreken bij het opmaken van de kwartaalgegevens aangaande activa en passiva van LFI’s die gerapporteerd worden aan de ECB voor uitstaande bedragen, financiële transacties en afschrijvingen/afwaarderingen.

Indien NCB’s gegevens verzamelen betreffende activa en passiva van LFI’s van andere statistische, openbare en/of gegevensbronnen van toezichthouders, mogen zij hun verzameling baseren op een steekproef van LFI’s mits deze LFI’s minstens 95 % vertegenwoordigen van het totale uitstaande bedrag activa van de referentiepopulatie van informatieplichtigen van de LFI’s in een relevante lidstaat, zoals omschreven in de lijst van LFI’s. De NCB’s voeren een zodanige extrapolatie uit bij het verzamelen van de aan de ECB gerapporteerde kwartaalgegevens betreffende activa en passiva van LFI’s voor uitstaande bedragen, financiële transacties en afschrijvingen/afwaarderingen dat de betreffende LFI’s voor 100 % worden bestreken.

De NCB’s verschaffen een toelichting aan de ECB met de redenen voor belangrijke herzieningen en voor herzieningen krachtens artikel 18 bis, lid 3, onder b), van dit richtsnoer.

NCB’s bewaken de kwaliteit van de kwartaalgegevens die niet direct door LFI’s of MFI’s gerapporteerd werden overeenkomstig artikel 5, lid 3, van Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30), op basis van uit de jaarrekeningen beschikbare informatie.

Het resultaat van de kwaliteitscontroles wordt tegen einde september van elk jaar of zo vroeg mogelijk daarna overgemaakt aan de ECB overeenkomstig de toepasselijke nationale wettelijke praktijken in de lidstaat van ingezetenschap van de LFI.

Indien de GED of andere effectendatabank gebruikt wordt als een gegevensbron voor LFI-statistieken overeenkomstig lid 5, verschaffen de NCB’s de ECB op jaarbasis indicatoren betreffende de dekking en de kwaliteit van de relevante reeks effecten in de GED of de effectendatabank, overeenkomstig de separaat aan de NCB’s mee te delen methodologie.

Bovenvermelde informatie wordt aan de ECB overgemaakt per eind februari van elk jaar met als referentie de gegevens van eind december van het vorige jaar.

2.

Het volgende artikel 20 bis wordt ingevoegd:

„Artikel 20 bis

Lijst van LFI’s voor statistische doeleinden

De verzamelde variabelen voor het opstellen en bijhouden van de lijst LFI’s voor statistische doeleinden zoals bepaald in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) worden gespecificeerd in bijlage VIII bij dit richtsnoer.

NCB’s rapporteren bijgewerkte versies van de in deel 1 van bijlage VIII bij dit richtsnoer gespecificeerde variabelen, hetzij bij veranderingen in de LFI-sector, d.w.z. dat een instelling tot de LFI-sector toetreedt of deze verlaat, of wanneer de eigenschappen van bestaande LFI’s wijzigen.

NCB’s leiden bijgewerkte gegevens af door de vergelijking van hun nationale lijsten van LFI’s aan het eind van twee opeenvolgende kwartalen, d.w.z. ze houden geen rekening met ontwikkelingen tijdens het kwartaal.

Bij de rapportage van een nieuwe instelling of een te wijzigen instelling dienen de NCB’s alle verplichte variabelen in te vullen.

Bij de rapportage van een instelling die de LFI-sector verlaat, rapporteren de NCB’s minimaal de volgende informatie: het soort verzoek, d.w.z. schrappen, en de identificatiecode van de LFI, d.w.z. de „fvc_id” variabele.

Waar mogelijk wijzen de NCB’s de LFI-identificatiecodes van geschrapte LFI’s niet toe aan nieuwe of gewijzigde LFI’s.

De NCB’s mogen bij de rapportage van bijgewerkte gegevens hun nationale tekenset gebruiken op voorwaarde dat zij het Romeinse alfabet gebruiken. De NCB’s gebruiken „Unicode” om alle speciale tekensets correct weer te geven bij het ontvangen van door de ECB verspreide informatie via het RIAD Data Exchange System.

Alvorens bijgewerkte gegevens door te geven aan de ECB, voeren NCB’s de geldigheidscontroles van deel 2 van bijlage VIII bij dit richtsnoer uit.

Minstens op kwartaalbasis, binnen de 14 werkdagen na de referentiedatum, geven de NCB’s bijgewerkte gegevens van de variabelen zoals omschreven in deel 1 van bijlage VIII bij dit richtsnoer door aan de ECB.

NCB's geven de bijgewerkte gegevens door in XML-formaat. De ECB verwerkt de gegevens via het RIAD Data Exchange System. Indien het EXDI en/of het RIAD Data Exchange System buiten werking is, dienen bijgewerkte gegevens in XML-formaat te worden verstuurd via N13 Cebamail. Indien het Cebamail-systeem buiten werking is voor de overdracht van een bestand met bijgewerkte gegevens/correcties van gegevens van LFI’s, geven de NCB’s deze bestanden via e-mail door in XML-formaat, aan het volgende adres: birs@ecb.europa.eu.

Wanneer NCB’s handmatige invoerprocedures gebruiken, dienen zij adequate controles in werking te hebben om bedrijfsfouten tot een minimum te beperken en de nauwkeurigheid en consistentie te waarborgen van de middels het RIAD Data Exchange Systeem gerapporteerde bijgewerkte LFI-gegevens.

Na ontvangst van de bijgewerkte gegevens, d.w.z. de meest recente beschikbare informatie, voert de ECB onmiddellijk de geldigheidscontroles van deel 2 van bijlage VIII bij dit richtsnoer uit.

De ECB stuurt de NCB’s onmiddellijk: i) een ontvangstbevestiging met summiere informatie van de bijgewerkte gegevens van LFI’s die succesvol werden verwerkt en ingevoerd in het gegevensbestand voor LFI’s van de ECB; en/of ii) een foutmelding met gedetailleerde informatie betreffende de bijgewerkte gegevens van LFI’s en geldigheidscontroles die negatief waren. Conform deel 1 van bijlage VIII bij dit richtsnoer voert de ECB onvolledige, onjuiste of ontbrekende „object_request”-verzoeken tot bijwerking geheel of gedeeltelijk uit of wijst ze deze af.

Na ontvangst van een foutmelding onderneemt de NCB onmiddellijk actie tot het verzenden van gecorrigeerde informatie. Indien onmiddellijke actie niet haalbaar is, hebben NCB’s maximaal twee werkdagen na de vastgelegde uiterste termijn voor rapportage van lid 2, d.w.z. tot 17.59 uur Centraal-Europese Tijd (CET) op de tweede werkdag, om gecorrigeerde informatie te rapporteren.

Om 18.00 uur CET op de tweede werkdag na de rapportagetermijn van lid 2, maakt de ECB een kopie van de reeks gegevens betreffende LFI’s, met uitzondering van als vertrouwelijk gemarkeerde waarden. De bijgewerkte informatie is beschikbaar op de volgende dag vanaf 12.00 uur CET.

De ECB publiceert geen als vertrouwelijk gemarkeerde waarden.

Tegelijkertijd met het vrijgeven van de lijst van LFI’s op haar website, stuurt de ECB de lijst naar de NCB’s via het RIAD Data Exchange Systeem.”.

3.

Bijlage III wordt gewijzigd en bijlage VIII wordt toegevoegd overeenkomstig de bijlage bij dit richtsnoer.

4.

In de verklarende begrippenlijst wordt de definitie van lege financiële instelling vervangen door:

Securitisatietransacties verrichtende lege financiële instellingen: worden gedefinieerd in artikel 1, lid 1, van Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30).”.

Artikel 2

Inwerkingtreding

Dit richtsnoer treedt in werking op de 20e dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

Geadresseerden

Dit richtsnoer is gericht tot alle centrale banken van het Eurosysteem.

Gedaan te Frankfurt am Main, 19 december 2008.

Namens de Raad van bestuur van de ECB

De president van de ECB

Jean-Claude TRICHET


(1)  PB L 15 van 20.1.2009, blz. 14.

(2)  PB L 318 van 27.11.1998, blz. 8.

(3)  PB L 372 van 31.12.1986, blz. 1.

(4)  PB L 348 van 11.12.2006, blz. 1.

(5)  PB L 310 van 30.11.1996, blz. 1.

(6)  PB L 15 van 20.1.2009, blz. 1.

(7)  PB L 341 van 27.12.2007, blz. 1.

(8)  PB L 15 van 20.1.2009, blz. 14.

(9)  PB L 15 van 20.1.2009, blz. 1.

(10)  Bijvoorbeeld schattingen, bv. interpolaties en extrapolaties kunnen nodig zijn als gegevens verzameld worden bij het publiek of toezichthouders met een lagere frequentie dan op kwartaalbasis en met een inleveringstermijn van meer dan 28 dagen na de referentieperiode.”.


BIJLAGE

1.

Het volgende deel 15 wordt toegevoegd aan bijlage III:

„DEEL 15

LFI-rapportagetabel

Tabel 1

Uitstaande bedragen en financiële transacties

Op maandelijkse basis te verschaffen gegevens

 

A.

Binnenland

B.

Overige deelnemende lidstaten

C.

Rest van de wereld

D.

Totaal

Totaal

MFI's

Niet-MFI's — Totaal

Totaal

MFI's

Niet-MFI's — Totaal

 

Overheid

Overige ingezetenen:

 

Overheid

Overige ingezetenen:

Totaal

Overige financiële intermediairs + financiële hulpbedrijven (S.123 + S.124)

Verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen (S.125)

Niet-financiële vennootschappen (S.11)

Huishoudens + instellingen zonder winstoogmerk t.b.v. huishoudens (S.14 + S.15)

Totaal

Overige financiële intermediairs + financiële hulpbedrijven (S.123 + S.124)

Verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen (S.125)

Niet-financiële vennootschappen (S.11)

Huishoudens + instellingen zonder winstoogmerk t.b.v. huishoudens (S.14 + S.15)

 

waarvan SPV's

 

waarvan SPV's

ACTIVA

1.

Vordering inzake deposito’s en leningen

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

2.

Gesecuritiseerde leningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2a.

MFI van het eurogebied als initiator (volledige looptijd)

 

 

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

 

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

 

ANC/MFI

tot 1 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

langer dan 1 jaar en tot 5 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

langer dan 5 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC/MFI

 

 

 

2b.

overheid van het eurogebied als initiator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2c.

OFI en verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen van het eurogebied als initiator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2d.

NFV van het eurogebied als initiator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

2e.

initiator van buiten het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

3.

Effecten m.u.v. aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

tot 1 jaar

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

langer dan 1 jaar en tot 2 jaar

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

langer dan 2 jaar

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

 

NON-ANC

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

NON-ANC

 

4.

Overige gesecuritiseerde activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

4a.

waarvan overheid van het eurogebied als initiator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

4b.

waarvan NFV van het eurogebied als initiator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

5.

Aandelen en overige deelnemingen

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

 

 

 

 

NON-ANC

6.

Financiële derivaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

7.

Vaste activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

8.

Overige activa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

PASSIVA

9.

Ontvangen leningen en deposito’s

 

 

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

 

 

 

 

ANC

10.

Uitgegeven schuldbewijzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tot 1 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

langer dan 1 jaar en tot 2 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

langer dan 2 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

11.

Kapitaal en reserves

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

12.

Financiële derivaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANC

13.

Overige passiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NON-ANC

ANC: ankerreeksen.

NON-ANC: niet-ankerreeksen.

ANC/MFI: ankerreeksen die gedeeltelijk afgeleid werden van direct bij MFI's verzamelde gegevens via Verordening (EG) nr. 24/2009 (ECB/2008/30) als de MFI's van het eurogebied de leningen uitgeven en beheren.


Tabel 2

Afschrijvingen/afwaarderingen

Op maandelijkse basis te verschaffen gegevens

 

D.

Totaal

ACTIVA

2

Gesecuritiseerde leningen

 


Tabel 3

Tussen de NCB's uit te wisselen uitstaande bedragen

Balansposten

Totaal (1)

A.

Binnenland

B.

Overige deelnemende lidstaten

 

Overheid (S.13)

Overige ingezeten sectoren

 

Overheid (S.13)

Overige ingezeten sectoren

Totaal

Totaal

Overige financiële intermediairs en financiële hulpbedrijven (S.123 + S.124)

Verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen (S.125)

Niet-financiële vennootschappen (S.11)

Huishoudens (S.14 + S.15)

Totaal

Totaal

Overige financiële intermediairs & financiële hulpbedrijven (S.123 + S.124)

Verzekeringsinstellingen en pensioenfondsen (S.125)

Niet-financiële vennootschappen (S.11)

Huishoudens (S.14 + S.15)

ACTIVA

Gesecuritiseerde leningen

LFI's gevestigd in land A van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land B van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land C van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tot 1 jaar

LFI's gevestigd in land A van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land B van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land C van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

langer dan 1 jaar en tot 5 jaar

LFI's gevestigd in land A van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land B van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land C van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

langer dan 5 jaar

LFI's gevestigd in land A van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land B van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LFI's gevestigd in land C van het eurogebied

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Wat volgt wordt toegevoegd als bijlage VIII:

„BIJLAGE VIII

LIJST VAN LFI’S VOOR STATISTISCHE DOELEINDEN

DEEL 1

Variabelen voor de rapportage van de lijst van lege financiële instellingen (LFI’s) voor statistische doeleinden

Naam variabele

Beschrijving variabele

Status

object_request

Deze variabele geeft het soort bijwerking aan dat van een LFI wordt verstuurd en kan één van zes vooraf gedefinieerde waarden hebben:

 

„fvc_req_new”: verzoek tot toevoeging van een nieuwe LFI

 

„fvc_req_mod”: verzoek tot wijzigingen aan een LFI

 

„fvc_req_del”: verzoek tot schrapping van een LFI

 

„fvc_req_realloc”: verzoek tot een hertoewijzing van de identificatiecode van een geschrapte LFI aan een nieuwe LFI

 

„fvc_req_mod_id_realloc”: verzoek tot een hertoewijzing van de identificatiecode van een geschrapte LFI aan een andere LFI

 

„fvc_req_mod_id”: verzoek tot wijziging van de identificatiecode („fvc_id”) van een LFI in een andere identificatiecode.

Verplicht

fvc_confidentiality_flag

Deze variabele heeft betrekking op de vertrouwelijkheidstatus van het volledige bestand. Eén van de drie vooraf gedefinieerde waarden dient te worden geselecteerd: „F” (vrij, niet vertrouwelijk), „N” (vertrouwelijk; mag uitsluitend gepubliceerd worden voor het gebruik door het Europees Stelsel van centrale banken (ESCB); geen externe publicatie) of „C” (vertrouwelijk, mag niet gepubliceerd worden binnen het ESCB of voor het publiek).

Als een specifieke variabele gedeeltelijk vertrouwelijk moet zijn, moet de waarde „F” gebruikt worden.

Verplicht

fvc_id

De voornaamste reekscode voor het LFI-gegevensbestand is de unieke identificatiecode van elke LFI (hierna de „id-code”).

De code bestaat uit twee delen: „host” en „id”.

De combinatie van de waarden voor de twee delen dient te verzekeren dat de „fvc_id” uniek is voor die LFI.

Verplicht

host

De uit twee tekens bestaande ISO-landencode voor het land van vestiging van de LFI, één van de twee delen van de „fvc_id” variabele (zie boven).

Verplicht wanneer deel van identificatiecode

id

De identificatiecode van de LFI — één van de twee delen van de „fvc_id” (zie boven)

Verplicht wanneer deel van identificatiecode

name

De volledige vestigingsnaam van de LFI, met inbegrip van de aanduiding voor de vennootschapsvorm, d.w.z. Plc, Ltd, Spa, enz.

Verplicht

address

De adresgegevens van de LFI, of, indien van toepassing, de beheersmaatschappij, bestaande uit vier delen: „postal_address”, „postal_box”, „postal_code” en „city”

Verplicht voor „new” en „mod” verzoeken

postal_address

De naam van de straat en het nummer van het gebouw

Verplicht voor „new” en „mod” verzoeken

postal_box

Het postbusnummer, met gebruik van de nationale conventies voor postbussystemen

Verplicht voor „new” en „mod” verzoeken

postal_code

De postcode, met gebruik van de nationale conventies voor postsystemen

Verplicht voor „new” en „mod” verzoeken

city

De stad van vestiging

Verplicht voor „new” en „mod” verzoeken

management company name

De volledige vestigingsnaam van de beheermaatschappij van de LFI

Indien deze informatie ontbreekt, moet de waarde „not available” (niet beschikbaar) worden gerapporteerd (als de LFI een beheermaatschappij heeft) of „not applicable” (niet van toepassing) (als de LFI geen beheermaatschappij heeft).

Verplicht

management company name_confidentiality_flag

Deze variabele heeft betrekking op de vertrouwelijkheidstatus van de informatie betreffende de naam van de beheermaatschappij.

Eén van de drie vooraf gedefinieerde waarden dient te worden geselecteerd: „F” (vrij, niet vertrouwelijk), „N” (vertrouwelijk; mag uitsluitend gepubliceerd worden voor het gebruik door het ESCB, geen externe publicatie) of „C” (vertrouwelijk, mag niet gepubliceerd worden binnen het ESCB of voor het publiek).

Verplicht

nature of securitisation

Deze variabele verduidelijkt de soort door de LFI uitgevoerde securitisatie.

Eén van de vier vooraf gedefinieerde waarden dient te worden geselecteerd: „traditional”, „synthetic”, „other” of „not available”.

Verplicht

nature of securitisation_confidentiality_flag

Deze variabele heeft betrekking op de vertrouwelijkheidstatus van de informatie betreffende de aard van de securitisatie.

Eén van de drie vooraf gedefinieerde waarden dient te worden geselecteerd: „F” (vrij, niet vertrouwelijk), „N” (vertrouwelijk, mag uitsluitend gepubliceerd worden voor het gebruik door het ESCB, geen externe publicatie) of „C” (vertrouwelijk, mag niet gepubliceerd worden binnen het ESCB of voor het publiek).

Verplicht

ISIN codes

Deze variabele geeft de ISIN (2)-codes aan voor elke klasse effect per securitisatie, uitgegeven door de LFI.

De variabele bestaat uit meerdere gedeelten met inbegrip van verwijzing naar: „ISIN_1”, „ISIN_2”, „ISIN_3”, „ISIN_4” en „ISIN_n”.

Als minimumvereiste moet minimaal één ISIN-code (ISIN_1) gerapporteerd worden.

Bij de rapportage van een LFI waarvoor geen ISIN-codes gelden, of geen ISIN-codes beschikbaar zijn, moet de term van twaalf tekens „XXXXXXXXXXXX” gerapporteerd worden voor „ISIN_1”.

Verplicht

free_text

Toelichting over de LFI

 

DEEL 2

Geldigheidscontroles

1.   Algemene controles

Er wordt gecontroleerd dat:

alle verplichte variabelen zijn ingevuld;

de waarde voor de variabele „object_request” één van de zes vooraf gedefinieerde, in deel 1 van deze bijlage opgenomen waarden heeft („fvc_req_new”, „fvc_req_mod”, „fvc_req_del”, „fvc_req_realloc”, „fvc_req_mod_id_realloc”, „fvc_req_mod_id”), afhankelijk van de soort informatie die doorgegeven wordt; en

NCB’s bij het rapporteren van bijgewerkte gegevens aan de Europese Centrale Bank (ECB) het Romeinse alfabet gebruiken.

2.   Controles van de identificatiecode

Er wordt gecontroleerd dat:

de variabele „fvc_id” uit twee afzonderlijke delen bestaat, een „host” variabele en een „id” variabele, en dat de combinatie van de waarden voor de twee delen verzekert dat de „fvc_id” uniek is voor die LFI;

de waarde voor de variabele „host” voor een LFI een uit twee tekens bestaande ISO-code van een EU-land is;

een eerder gebruikte identificatiecode niet aan een nieuwe LFI wordt toegekend. Indien zulks onvermijdelijk is, moeten NCB’s een „fvc_req_realloc”-verzoek sturen naar de ECB;

bij de rapportage van een wijziging van een identificatiecode van een bestaande LFI, een specifiek „fvc_req_mod_id” verzoek wordt gebruikt; en

bij de rapportage van een wijziging van een identificatiecode in een eerder geschrapte identificatiecode, een specifiek „mfi_req_mod_id_realloc”-verzoek wordt gebruikt.

Indien de identificatiecode al in gebruik is (voor een bestaande LFI of een eerder geschrapte LFI) en het verzoek geen fvc_req_mod_id_realloc is, of de nieuwe LFI-identificatiecode voorkomt op de huidige lijst), wijst de ECB het verzoek af.

Indien de variabele „fvc_id” niet volledig of onjuist is of ontbreekt, wijst de ECB het gehele verzoek af.

3.   Naam

Er wordt gecontroleerd dat:

deze variabele de naam van de LFI aangeeft;

de naam van de LFI en haar vennootschapsvorm voor alle namen, waar van toepassing, consistent gerapporteerd wordt;

kleine letters worden gebruikt om accenten te kunnen plaatsen; en

waar van toepassing, kleine letters worden gebruikt.

Indien de variabele „name” ontbreekt, wijst de ECB het gehele verzoek af.

4.   Adres

Er wordt gecontroleerd dat:

ten minste één van de adresvariabelen „postal_address”, „postal_box” of „postal_code” is ingevuld;

de „postal_address” variabele straatnaam en huisnummer van de LFI aangeeft (of van de beheermaatschappij, al naargelang van toepassing);

de „postal_box” variabele nationale conventies voor postbussystemen gebruikt, en voorafgaande aan de „postal box” nummers geen tekstreferenties betreffende de postbus werd geplaatst; en

de „postal_code” variabele nationale conventies van het postsysteem gebruikt en de desbetreffende postcode specificeert.

Indien minstens één van de „address” variabelen ontbreken, wijst de ECB het gehele verzoek af.

5.   Stad

Er wordt gecontroleerd dat de variabele „city” de stad van de locatie van de LFI aangeeft.

Indien de variabele „city” ontbreekt, wijst de ECB het gehele verzoek af.

6.   Naam van de beheersmaatschappij en gelieerde aanduiding vertrouwelijkheid

Een beheersmaatschappij is een instelling die beheers- of administratiediensten verleent aan de LFI.

Er wordt gecontroleerd dat:

voor de variabele „management company name” hetzij een bedrijfsnaam of „not available” of „not applicable” is ingevuld;

indien voor de variabele „management company name”„not available” wordt ingevuld, ook een begeleidende reden wordt gegeven in het „free_text” veld; zoniet stuurt de ECB een waarschuwing;

voor de variable „management company name_confidentiality_flag” één van de volgende waarden ingevuld is: „F”, „N” of „C”.

Indien de variabele „management company name” ontbreekt, wijst de ECB het gehele verzoek af.

7.   Aard van de securitisatie en gelieerde aanduiding vertrouwelijkheid

Er wordt gecontroleerd dat:

voor de variabele „nature of securitisation” één van de vier vooraf gedefinieerde waarden is ingevuld: „traditional”, „synthetic”, „other” of „not available”;

indien voor de variabele „nature of securitisation”„not available” wordt ingevuld, ook een begeleidende reden wordt gegeven in het „free_text” veld; zoniet stuurt de ECB een waarschuwing;

voor de variable „nature of securitisation_confidentiality_flag” is één van de volgende waarden ingevuld: „F”, „N” of „C”.

Indien de variabele „nature of securitisation” ontbreekt, wijst de ECB het gehele verzoek af.

8.   ISIN codes

Er wordt gecontroleerd dat:

bij de variabele „ISIN codes”, minstens de variabele „ISIN_1” is ingevuld voor elke LFI, en dat de waarde voor „ISIN_1” hetzij de actuele code is of de term van 12 tekens „XXXXXXXXXXXX”;

ISIN codes per LFI worden niet gedupliceerd;

ISIN codes binnen LFI’s worden niet gedupliceerd.

Indien de variabelen „ISIN codes” en „ISIN_1” ontbreken, d.wz. noch de actuele code, noch de term „XXXXXXXXXXXX” geleverd werden, wijst de ECB het gehele verzoek af.

9.   Vertrouwelijkheidscontroles

De NCB’s kunnen bij de rapportage van een bijwerking van een LFI aan de ECB bepaalde waarden of het gehele verslag als vertrouwelijk markeren door bepaalde variabelen als dusdanig aan te duiden.

In dergelijke gevallen, dient in het veld „free_text” ook begeleidende informatie over de redenen van de vertrouwelijkheid te worden verschaft.

De ECB publiceert dergelijke waarden niet op haar website, noch verspreidt ze die aan NCB’s. De aanduidingen vertrouwelijkheid worden hieronder meer in detail omschreven:

„F”

Free: deze waarde is niet-vertrouwelijk en mag gepubliceerd worden

„N”

Vertrouwelijke statistische informatie: deze waarde mag binnen het ESCB verspreid worden, maar mag niet gepubliceerd worden

„C”

Vertrouwelijke statistische informatie: deze waarde mag niet binnen het ESCB verspreid of gepubliceerd worden; hij blijft binnen de statistische afdeling van opmaak van de ECB.

Er wordt gecontroleerd dat:

de „fvc_confidentiality_flag”, „management company name_confidentiality_flag” en „nature of securitisation_confidentiality_flag”, worden vervolledigd met één van de volgende voorgedefinieerde waarden: „F”, „N” of „C”;

als „management company name_confidentiality_flag” en/of „nature of securitisation_confidentiality_flag”„N” of „C”, zijn, moet „fvc_confidentiality_flag”„F” zijn.”


(1)  Omvat binnenland/overige deelnemende lidstaten van het eurogebied en rest van de wereld.”

(2)  International Securities Identification Number: een unieke identificatiecode voor een effectenemissie, bestaande uit 12 alfanumerieke tekens.


Naar boven