EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32011D0008(01)

2011/397/EU: Euroopan keskuspankin päätös, annettu 21 päivänä kesäkuuta 2011 , eurosetelien valmistuksen ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointimenettelyistä (EKP/2011/8)

EUVL L 176, 5.7.2011, s. 52—58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
kroaatinkielinen erityispainos: Luku 15 Nide 028 s. 129 - 135

Asiakirjan oikeudellinen asema Ei enää voimassa, Voimassaolon päättymispäivämäärä: 26/02/2015; Kumoaja 32013D0054(01)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/397/oj

5.7.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 176/52


EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS,

annettu 21 päivänä kesäkuuta 2011,

eurosetelien valmistuksen ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointimenettelyistä

(EKP/2011/8)

(2011/397/EU)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 128 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön ja erityisesti sen 16 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 128 artiklan 1 kohdassa ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön (jäljempänä ’EKPJ:n perussääntö’) 16 artiklassa määrätään, että Euroopan keskuspankilla (EKP) on yksinoikeus antaa lupa eurosetelien liikkeeseen laskemiseen unionissa. Tähän sisältyy toimivalta toteuttaa toimenpiteitä, joilla suojataan eurosetelien luotettavuutta maksuvälineenä.

(2)

Ympäristönäkökohtien huomioon ottamisen periaate on unionin ympäristöpolitiikan perusta, ja se on vahvistettu SEUT-sopimuksen 11 artiklassa, jonka mukaan ympäristönsuojelua koskevat vaatimukset on sisällytettävä unionin politiikan ja toiminnan määrittelyyn ja toteuttamiseen, erityisesti kestävän kehityksen edistämiseksi. Eurojärjestelmä ottaa tämän periaatteen huomioon ja edistää ISO 14000 -standardisarjaan perustuvaa hyvää ympäristöasioiden hallintoa.

(3)

SEUT-sopimuksen 9 artiklan mukaisesti unioni ottaa politiikkansa ja toimintansa määrittelyssä ja toteuttamisessa huomioon muun muassa ihmisten terveyden suojeluun liittyvät vaatimukset. Eurojärjestelmä ottaa huomioon tämän periaatteen ja pitää suuren yleisön sekä eurosetelien ja eurosetelien raaka-aineiden valmistukseen osallistuvien työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen kohdistuvien riskien välttämistä ja minimoimista ensiarvoisen tärkeänä. Eurojärjestelmä tukee hyvää työterveyden ja -turvallisuuden hallintaa Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston periaatteiden (1) sekä OHSAS 18000 -standardisarjan mukaisesti.

(4)

Näistä syistä olisi vahvistettava ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointimenettelyt, joilla varmistetaan, että eurosetelien valmistustoimintaa koskeva akkreditointi annetaan ainoastaan ympäristöä sekä terveyttä ja turvallisuutta koskevia vähimmäisvaatimuksia noudattaville valmistajille.

(5)

Jotta EKP voisi valvoa mahdollisimman tarkasti, noudattavatko akkreditoidut eurosetelien ja eurosetelien raaka-aineiden valmistajat ympäristö- sekä terveys- ja -turvallisuusvaatimuksia, sen on säännöllisesti kerättävä näiltä valmistajilta tietoja eurosetelien ja eurosetelien raaka-aineiden valmistuksen ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusvaikutuksista,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

I JAKSO

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Määritelmät

Tässä päätöksessä tarkoitetaan

a)

’kansallisella keskuspankilla’ sellaisen jäsenvaltion kansallista keskuspankkia, jonka rahayksikkö on euro;

b)

’eurosetelien raaka-aineilla’ eurosetelien valmistuksessa käytettävää paperia, mustetta, foliota ja lankaa;

c)

’valmistuspaikalla’ tilaa, jossa valmistaja valmistaa tai haluaisi valmistaa euroseteleitä tai eurosetelien raaka-aineita;

d)

’valmistajalla’ yhteisöä, joka harjoittaa tai haluaisi harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa;

e)

’ympäristöakkreditoinnilla’ EKP:n valmistajalle myöntämää statusta, jonka laajuus määritellään 3 artiklassa ja joka vahvistaa, että valmistajan eurosetelien valmistustoiminta on II jaksossa vahvistettujen vaatimusten mukaista;

f)

’terveys- ja turvallisuusakkreditoinnilla’ EKP:n valmistajalle myöntämää statusta, jonka laajuus määritellään 4 artiklassa ja joka vahvistaa, että valmistajan eurosetelien valmistustoiminta on III jaksossa vahvistettujen vaatimusten mukaista;

g)

’akkreditoidulla valmistajalla’ valmistajaa, jolle on annettu ympäristöakkreditointi sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointi;

h)

’sertifiointiviranomaisella’ riippumatonta sertifiointiviranomaista, joka arvioi valmistajan ympäristö- tai terveys- ja turvallisuushallintajärjestelmät ja joka on akkreditoitu vahvistamaan sertifioimalla, että valmistaja täyttää ISO 14000- tai OHSAS 18000 -standardisarjassa vahvistetut vaatimukset;

i)

’eurosetelien valmistustoiminnalla’ eurosetelien tai minkä tahansa eurosetelien raaka-aineen valmistusta;

j)

’EKP:n pankkipäivällä’ maanantaita, tiistaita, keskiviikkoa, torstaita ja perjantaita, lukuun ottamatta EKP:n yleisiä vapaapäiviä;

k)

’laattojen valmistuksella’ painolaattojen valmistusta eurosetelien valmistuksessa käytettävää offset- tai kaiverruspainatustekniikkaa varten;

l)

’valmistuskokonaisuudella’ useiden erien valmistusta samoilta toimittajilta peräisin olevilla samoilla raaka-aineilla siten, että koostumus on kauttaaltaan homogeeninen eikä siihen lisätä uusia aineita eikä samoja aineita yli EKP:n erikseen määrittämän pitoisuusvaihtelurajan.

2 artikla

Yleiset periaatteet

1.   Valmistaja saa harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa ainoastaan, jos EKP myöntää sille kyseistä toimintaa varten ympäristöakkreditoinnin sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin.

2.   EKP:n soveltamat ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointia koskevat vaatimukset ovat vähimmäisvaatimuksia. Valmistajat voivat ottaa käyttöön ja soveltaa tiukempia ympäristö- ja/tai terveys- ja turvallisuusstandardeja, mutta EKP arvioi ainoastaan tässä päätöksessä vahvistettujen vaatimusten noudattamista.

3.   Johtokunnalla on toimivalta tehdä kaikki valmistajan ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointiin liittyvät päätökset; se ottaa päätöksenteossaan huomioon setelikomitean näkemykset ja ilmoittaa päätöksistään EKP:n neuvostolle.

4.   Akkreditoitu valmistaja voi harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa ainoastaan siinä valmistuspaikassa, jonka suhteen sille on annettu a) ympäristöakkreditointi sekä b) terveys- ja turvallisuusakkreditointi, riippumatta muiden EKP:n säädösten nojalla mahdollisesti annetuista muista akkreditoinneista.

5.   Valmistaja vastaa kaikista kustannuksista ja menetyksistä, joita sille aiheutuu tämän päätöksen soveltamisesta.

6.   EKP vahvistaa erikseen niiden vaatimusten tekniset yksityiskohdat, jotka valmistajien on täytettävä saadakseen ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin.

3 artikla

Ympäristöakkreditointi

1.   Ympäristöasioiden hallintajärjestelmiä koskevaan ISO 14000 -standardisarjaan perustuvassa akkreditoinnissa noudatetaan II jaksossa vahvistettua menettelyä. Valmistaja voi harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa ainoastaan, jos EKP on antanut sille ympäristöakkreditoinnin kyseistä toimintaa varten.

2.   Valmistajalle voidaan myöntää ympäristöakkreditointi tiettyä eurosetelien valmistustoimintaa varten, jos se täyttää kaikki seuraavat edellytykset:

a)

sertifiointiviranomainen on sertifioimalla vahvistanut sen täyttävän ISO 14001 -standardisarjan vaatimukset tietyssä valmistuspaikassa tietyn eurosetelien valmistustoiminnan osalta;

b)

mikäli valmistaja on setelipaino, sen valmistuspaikka sijaitsee jäsenvaltiossa;

c)

mikäli se ei ole setelipaino, sen valmistuspaikka sijaitsee jäsenvaltiossa tai Euroopan vapaakauppajärjestön jäsenvaltiossa.

3.   Johtokunta voi tapauskohtaisesti myöntää poikkeuksia 2 kohdan b ja c alakohdassa vahvistetuista sijaintia koskevista vaatimuksista otettuaan huomioon setelikomitean näkemykset. Tällainen päätös on viipymättä annettava tiedoksi EKP:n neuvostolle. Johtokunta noudattaa EKP:n neuvoston tässä asiassa mahdollisesti antamia päätöksiä.

4.   Valmistajalle myönnetään ympäristöakkreditointi kolmeksi vuodeksi, ellei 13 tai 14 artiklan nojalla tehdystä päätöksestä muuta johdu.

5.   Ympäristöakkreditoinnin saanut valmistaja ei ilman EKP:n etukäteen antamaa kirjallista suostumusta saa ulkoistaa eurosetelien tai eurosetelien raaka-aineiden valmistusta toiselle valmistuspaikalle tai kolmannelle osapuolelle, tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt mukaan luettuina.

4 artikla

Terveys- ja turvallisuusakkreditointi

1.   Terveys- ja turvallisuusasioiden hallintajärjestelmiä koskevaan OHSAS 18001 -standardiin perustuvassa akkreditoinnissa noudatetaan III jaksossa vahvistettua menettelyä. Valmistaja voi harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa ainoastaan, jos EKP on myöntänyt sille terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin kyseistä toimintaa varten.

2.   Valmistajalle voidaan myöntää terveys- ja turvallisuusakkreditointi tiettyä eurosetelien valmistustoimintaa varten, jos se täyttää kaikki seuraavat edellytykset:

a)

sertifiointiviranomainen on sertifioimalla vahvistanut sen täyttävän OHSAS 18001 -standardin vaatimukset tietyssä valmistuspaikassa tietyn eurosetelien valmistustoiminnan osalta;

b)

mikäli valmistaja on setelipaino, sen valmistuspaikka sijaitsee jäsenvaltiossa; ja

c)

mikäli se ei ole setelipaino, sen valmistuspaikka sijaitsee jäsenvaltiossa tai Euroopan vapaakauppajärjestön jäsenvaltiossa.

3.   Johtokunta voi tapauskohtaisesti myöntää poikkeuksia 2 kohdan b ja c alakohdassa vahvistetuista sijaintia koskevista vaatimuksista otettuaan huomioon setelikomitean näkemykset. Tällainen päätös on viipymättä annettava tiedoksi EKP:n neuvostolle. Johtokunta noudattaa EKP:n neuvoston tässä asiassa mahdollisesti antamia päätöksiä.

4.   Valmistajalle myönnetään terveys- ja turvallisuusakkreditointi kolmeksi vuodeksi, ellei 13 tai 14 artiklan nojalla annetusta päätöksestä muuta johdu.

5.   Terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin saanut valmistaja ei ilman EKP:n etukäteen antamaa kirjallista suostumusta saa ulkoistaa eurosetelien tai eurosetelien raaka-aineiden valmistusta toiselle valmistuspaikalle tai kolmannelle osapuolelle, tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt mukaan luettuina.

II JAKSO

YMPÄRISTÖAKKREDITOINTIMENETTELY

5 artikla

Akkreditointimenettelyn aloittamista koskeva pyyntö

1.   Valmistajan, joka haluaa harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa, on esitettävä EKP:lle ympäristöakkreditointimenettelyn aloittamista koskeva kirjallinen pyyntö. Pyyntöön on sisällytettävä kaikki seuraavat seikat:

a)

erittely valmistuspaikasta ja sen sijainnista;

b)

kyseessä olevaa valmistuspaikkaa koskeva ISO 14001 -sertifikaatti;

c)

sertifiointiviranomaisen viimeisimmän vuositarkastuskertomuksen englanninkielinen tiivistelmä;

d)

EKP:n toimittaman mallin mukainen englanninkielinen vuosiraportti, jossa kuvaillaan valmistajan sisäisen ympäristöasioiden hallintajärjestelmän toimintakykyä.

2.   EKP arvioi valmistajan akkreditointimenettelyn aloittamispyynnössä toimittamien asiakirjojen täydellisyyden. Se ilmoittaa valmistajalle arvioinnin tulokset 30 EKP:n pankkipäivän kuluessa akkreditointimenettelyn aloittamista koskevan pyynnön vastaanottamisesta. EKP voi pidentää tätä määräaikaa kerran, ja pidennyksestä on ilmoitettava valmistajalle kirjallisesti. Tätä arviointia tehdessään EKP voi pyytää valmistajalta lisätietoja 1 kohdassa luetelluista vaatimuksista. Jos EKP pyytää lisätietoja, se ilmoittaa valmistajalle arvioinnin tuloksista 20 EKP:n pankkipäivän kuluessa lisätietojen vastaanottamisesta.

3.   EKP hylkää akkreditointimenettelyn aloittamista koskevan pyynnön ja ilmoittaa 2 kohdassa täsmennettyjä määräaikoja noudattaen päätöksestään mahdollisine perusteluineen kirjallisesti valmistajalle, jos

a)

valmistaja ei toimita 1 kohdassa vaadittuja tietoja; tai

b)

valmistaja ei toimita EKP:n 2 kohdan nojalla pyytämiä tietoja EKP:n ja valmistajan sopimassa kohtuullisessa ajassa; tai

c)

valmistajan ympäristöakkreditointi on peruttu eikä peruuttamispäätöksessä määritetty uuden hakemuksen esittämistä koskevan kiellon voimassaoloaika ole päättynyt; tai

d)

valmistuspaikan sijainti ei täytä 3 artiklan 2 kohdan b tai c alakohdassa vahvistettuja vaatimuksia.

6 artikla

Ympäristöakkreditointi

1.   Mikäli 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun akkreditoinnin aloittamista koskevan pyynnön arvioinnin tulos on myönteinen, valmistajalle annetaan ympäristöakkreditointi.

2.   EKP:n päätöksessä, jolla valmistajalle annetaan ympäristöakkreditointi, yksilöidään selkeästi

a)

valmistajan nimi;

b)

valmistuspaikka, jota ympäristöakkreditointi koskee, ja valmistuspaikan tarkka osoite;

c)

ympäristöakkreditoinnin voimassaolon päättymispäivä;

d)

b ja c alakohtaan liittyvät mahdolliset erityisehdot.

3.   Ympäristöakkreditointi annetaan valmistajalle kolmeksi vuodeksi, ja akkreditoinnin voimassaolokausi on uusittavissa. Jos ympäristöakkreditoitu valmistaja hakee ympäristöakkreditointia uudestaan ennen akkreditoinnin voimassaolon päättymispäivää, ympäristöakkreditointi pysyy voimassa, kunnes EKP on tehnyt päätöksen 1 kohdan mukaisesti.

4.   Jos EKP hylkää ympäristöakkreditointia koskevan pyynnön, valmistaja voi panna vireille 15 artiklassa säädetyn oikaisumenettelyn.

III JAKSO

TERVEYS- JA TURVALLISUUSAKKREDITOINTIMENETTELY

7 artikla

Akkreditoinnin aloittamista koskeva pyyntö

1.   Valmistajan, joka haluaa harjoittaa eurosetelien valmistustoimintaa, on esitettävä EKP:lle kirjallinen terveys- ja turvallisuusakkreditointimenettelyn aloittamista koskeva pyyntö. Pyyntöön on sisällytettävä kaikki seuraavat seikat:

a)

erittely valmistuspaikasta ja sen sijainnista;

b)

kyseessä olevaa valmistuspaikkaa koskeva OHSAS 18001 -sertifikaatti;

c)

sertifiointiviranomaisen viimeisimmän vuositarkastuskertomuksen englanninkielinen tiivistelmä;

d)

EKP:n toimittaman mallin mukainen englanninkielinen vuosiraportti, jossa kuvaillaan valmistajan sisäisen terveys- ja turvallisuusasioiden hallintajärjestelmän toimintakykyä.

2.   EKP arvioi valmistajan akkreditointimenettelyn aloittamispyynnössä antamien asiakirjojen täydellisyyden. Se ilmoittaa valmistajalle arvioinnin tulokset 30 EKP:n pankkipäivän kuluessa akkreditointimenettelyn aloittamista koskevan pyynnön vastaanottamisesta. EKP voi pidentää tätä määräaikaa kerran, ja pidennyksestä on ilmoitettava valmistajalle kirjallisesti. Tätä arviointia tehdessään EKP voi pyytää valmistajalta lisätietoja 1 kohdassa luetelluista vaatimuksista. Jos EKP pyytää lisätietoja, se ilmoittaa valmistajalle arvioinnin tuloksista 20 EKP:n pankkipäivän kuluessa lisätietojen vastaanottamisesta.

3.   EKP hylkää akkreditointimenettelyn aloittamista koskevan pyynnön ja ilmoittaa 2 kohdassa täsmennettyä määräaikaa noudattaen päätöksestään mahdollisine perusteluineen kirjallisesti valmistajalle, jos

a)

valmistaja ei toimita 1 kohdassa vaadittuja tietoja; tai

b)

valmistaja ei toimita EKP:n 2 kohdan nojalla pyytämiä tietoja EKP:n ja valmistajan sopimassa kohtuullisessa ajassa; tai

c)

valmistajan laatuakkreditointi on peruttu, eikä peruuttamispäätöksessä määritetty uuden hakemuksen esittämistä koskevan kiellon voimassaoloaika ole päättynyt; tai

d)

valmistuspaikan sijainti ei täytä 4 artiklan 2 kohdan b tai c alakohdassa vahvistettuja vaatimuksia.

8 artikla

Terveys- ja turvallisuusakkreditointi

1.   Mikäli 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun akkreditoinnin aloittamista koskevan pyynnön arvioinnin tulos on myönteinen, valmistajalle annetaan terveys- ja turvallisuusakkreditointi.

2.   EKP:n päätöksessä, jolla valmistajalle annetaan terveys- ja turvallisuusakkreditointi, yksilöidään selkeästi

a)

valmistajan nimi;

b)

valmistuspaikka, jota terveys- ja turvallisuusakkreditointi koskee, ja valmistuspaikan tarkka osoite;

c)

terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin voimassaolon päättymispäivä;

d)

b ja c alakohtaan liittyvät mahdolliset erityisehdot.

3.   Terveys- ja turvallisuusakkreditointi annetaan valmistajalle kolmeksi vuodeksi, ja akkreditoinnin voimassaolokausi on uusittavissa. Jos terveys- ja turvallisuusakkreditoitu valmistaja hakee terveys- ja turvallisuusakkreditointia uudestaan ennen akkreditoinnin voimassaolon päättymispäivää, terveys- ja turvallisuusakkreditointi pysyy voimassa kunnes EKP on tehnyt päätöksen 1 kohdan mukaisesti.

4.   Jos EKP hylkää terveys- ja turvallisuusakkreditointia koskevan pyynnön, valmistaja voi panna vireille 15 artiklassa säädetyn oikaisumenettelyn.

IV JAKSO

JATKUVAT VELVOITTEET

9 artikla

Akkreditoitujen valmistajien jatkuvat velvoitteet

1.   Akkreditoidun valmistajan on ilmoitettava EKP:lle kirjallisesti ja viipymättä

a)

valmistajan toiminnan lopettamiseen tai uudelleenjärjestelyihin liittyvien menettelyjen tai muiden vastaavien menettelyjen alkamisesta;

b)

selvitysmiehen, pesänhoitajan, toimitusmiehen tai muun vastaavan henkilön nimittämisestä valmistajan osalta;

c)

aikomuksista käyttää alihankintaa tai ottaa kolmansia osapuolia mukaan eurosetelien valmistustoimintaan, jota ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointi koskevat;

d)

ympäristöakkreditoinnin sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin myöntämisen jälkeisistä tapahtumista, jotka vaikuttavat tai saattavat vaikuttaa ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin edellytysten täyttymiseen;

e)

muutoksista, joita tapahtuu akkreditoidun valmistajan määräysvaltasuhteissa omistusrakenteen muutoksen takia tai jostain muusta syystä.

2.   Akkreditoidun valmistajan on kunkin valmistuspaikan osalta toimitettava EKP:lle

a)

jäljennös sen ympäristöasioiden sekä terveys- ja turvallisuusasioiden hallintajärjestelmiä koskevista sertifikaateista aina silloin, kun 3 artiklan 2 kohdan a alakohdassa ja 4 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu sertifikaatti uusitaan;

b)

kultakin kalenterivuodelta neljän kuukauden kuluessa sen päättymisestä sertifiointiviranomaisen viimeisimmän ympäristötarkastuskertomuksen sekä terveys- ja turvallisuustarkastuskertomuksen englanninkieliset tiivistelmät;

c)

kultakin kalenterivuodelta neljän kuukauden kuluessa sen päättymisestä 5 artiklan 1 kohdan d alakohdassa ja 7 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitettujen mallien mukaiset vuosiraportit, joissa kuvaillaan valmistajan ympäristöasioiden sekä terveys- ja turvallisuusasioiden hallintajärjestelmien toimintakykyä;

d)

kultakin kalenterivuodelta neljän kuukauden kuluessa sen päättymisestä eurosetelien valmistustoiminnan aiheuttamia päästöjä ja kulutusta koskevat yleis- ja ympäristötiedot EKP:n toimittaman ympäristökyselylomakkeen mukaisesti.

3.   Jos akkreditoitu valmistaja on setelipaino, sen on lisäksi

a)

suoritettava 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa luettelossa eriteltyjä kemiallisia aineita koskevia tutkimuksia 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa luettelossa mainituissa laboratorioissa. Nämä tutkimukset on suoritettava valmiille euroseteleille vakiomenettelyä noudattaen vähintään kerran jokaisen valmistuskokonaisuuden osalta sekä lisäksi aina, kun akkreditoitu valmistaja katsoo olevan tarpeen seurata, noudattavatko kemiallisten aineiden pitoisuudet niille määritettyjä raja-arvoja. Akkreditoitu valmistaja raportoi kunkin näytteen tutkimuksesta EKP:lle EKP:n toimittamaa raportointikaavaa käyttäen;

b)

kultakin kalenterivuodelta neljän kuukauden kuluessa sen päättymisestä raportoitava a kohdassa mainitut tutkimukset suorittaneiden laboratorioiden toiminnan laadusta EKP:n toimittamaa laaturaportointikaavaa käyttäen;

c)

sisällytettävä eurosetelien raaka-aineiden valmistajien kanssa solmittaviin hankintasopimuksiinsa lauseke, jonka mukaisesti eurosetelien raaka-aineiden toimittajien on varmistettava, että niiden valmistamien eurosetelien raaka-aineiden sisältämien kemiallisten aineiden pitoisuudet eivät ylitä 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja raja-arvoja, kun niitä tutkitaan valmiissa euroseteleissä 3 kohdan a alakohdan nojalla. Akkreditoidun valmistajan on annettava eurosetelien raaka-aineiden valmistajalle kaikki tämän vaatimuksen täyttämiseksi tarvittavat asiakirjat. Eurosetelien raaka-aineiden valmistajat voivat käyttää 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitetussa luettelossa olevia laboratorioita omia tutkimustarpeitaan varten;

d)

varmistettava, että laattojen valmistusyhtiöillä, joille se ulkoistaa tehtäviä, on voimassa olevat ISO 14001- ja OHSAS 18001 -sertifikaatit kysymyksessä olevien valmistuspaikkojen osalta.

4.   Akkreditoidun valmistajan on pidettävä 2 artiklan 6 kohdassa tarkoitettujen ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusvaatimusten tekniset yksityiskohdat luottamuksellisina.

10 artikla

EKP:n jatkuvat velvollisuudet

1.   EKP laatii luettelon analysoitavista kemiallisista aineista sekä niiden hyväksyttävien pitoisuuksien raja-arvoista. Näiden raja-arvojen ylittäminen, 9 artiklan 3 kohdan c alakohdassa tarkoitetut tapaukset mukaan luettuina, ei vaikuta valmistajan terveys- ja turvallisuusakkreditointiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 19 artiklan soveltamista.

2.   EKP ylläpitää luetteloa laboratorioista, joita käytetään 1 kohdassa tarkoitetussa luettelossa eriteltyjen kemiallisten aineiden olemassaolon ja pitoisuuden analysoinnissa. Analyysimenetelmät vahvistetaan erikseen.

3.   EKP ilmoittaa akkreditoiduille valmistajille 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen luettelojen päivityksistä.

V JAKSO

LAIMINLYÖNNIN SEURAUKSET

11 artikla

Laiminlyönti

Jos akkreditoitu valmistaja jättää täyttämättä 9 artiklassa tarkoitetun velvoitteen tai jos EKP:lle 9 artiklan 2 kohdan b, c ja d alakohdan sekä 9 artiklan 3 kohdan a ja b alakohdan mukaisesti toimitettavat tiedot ovat epätäydelliset, akkreditoidun valmistajan katsotaan laiminlyöneen ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin vaatimuksia.

12 artikla

Kirjallinen huomautus

1.   EKP antaa akkreditoidulle valmistajalle 11 artiklassa tarkoitetusta laiminlyönnistä kirjallisen huomautuksen, jossa määritellään määräaika, johon mennessä valmistajan on korjattava laiminlyönti.

2.   Kirjallisessa huomautuksessa todetaan, että EKP tekee 13 artiklassa tarkoitetun päätöksen, jos a) laiminlyöntiä ei ole korjattu 1 kohdassa tarkoitetussa määräajassa; tai b) jos 1 kohdassa tarkoitetussa määräajassa ilmenee toinen laiminlyönti.

13 artikla

Ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin voimassaolon keskeyttäminen uusien tilausten osalta

1.   Jos 12 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa määräajassa laiminlyöntiä ei ole korjattu tai ilmenee toinen laiminlyönti, mutta akkreditoitu valmistaja saattaa todennäköiseksi, että hän pystyy korjaamaan laiminlyönnin, EKP tekee päätöksen, jossa

a)

määritellään määräaika, johon mennessä akkreditoidun valmistajan on korjattava laiminlyönti; akkreditoitua valmistajaa kuullaan ennen määräajan asettamista;

b)

keskeytetään akkreditoidun valmistajan akkreditoinnin voimassaolo siltä osin kuin ovat kyseessä sen mahdollisuudet ottaa vastaan kyseistä eurosetelien valmistustoimintaa koskevia uusia tilauksia, mukaan luettuna osallistuminen tätä eurosetelien valmistustoimintaa koskeviin tarjouskilpailuihin, a kohdassa tarkoitetun määräajan päättymiseen saakka tai, jos laiminlyönti on korjattu tässä määräajassa, laiminlyönnin korjaamiseen saakka.

2.   Jos akkreditoitu valmistaja ei saata todennäköiseksi, että hän pystyy korjaamaan 1 kohdassa tarkoitetun laiminlyönnin, EKP tekee 14 artiklassa tarkoitetun päätöksen.

14 artikla

Ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin peruuttaminen

1.   EKP peruuttaa akkreditoidun valmistajan ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin a) jos akkreditoitu valmistaja ei pysty korjaamaan laiminlyöntiään 13 artiklan 1 kohdan a alakodassa tarkoitetussa määräajassa; tai b) 13 artiklan 3 kohdan nojalla.

2.   EKP yksilöi peruuttamispäätöksessä päivämäärän, jonka jälkeen akkreditoitu valmistaja voi hakea uutta akkreditointia.

15 artikla

Oikaisumenettely

1.   Jos EKP

a)

on päätöksellään hylännyt ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditointia koskevan menettelyn aloittamispyynnön;

b)

päätöksellään evännyt ympäristö- tai terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin;

c)

tehnyt päätöksen 12–14 artiklan nojalla;

valmistaja tai akkreditoitu valmistaja voi 30 EKP:n pankkipäivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta esittää EKP:n neuvostolle päätöstä koskevan kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Valmistajan tai akkreditoidun valmistajan on perusteltava oikaisuvaatimuksensa ja sisällytettävä siihen kaikki sitä tukevat tiedot.

2.   EKP:n neuvosto voi keskeyttää oikaisuvaatimuksen kohteena olevan päätöksen soveltamisen, jos valmistaja tai akkreditoitu valmistaja sitä nimenomaisesti vaatii ja perustelee vaatimuksensa.

3.   EKP:n neuvosto tarkastelee päätöstä ja ilmoittaa päätöksestään valmistajalle tai akkreditoidulle valmistajalle kirjallisesti kahden kuukauden kuluessa oikaisuvaatimuksen vastaanottamisesta.

4.   Tämän artiklan 1–3 kohdan soveltaminen ei vaikuta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 263 ja 265 artiklaan perustuviin oikeuksiin.

VI JAKSO

YMPÄRISTÖNÄKÖKOHTIEN HUOMIOON OTTAMINEN

16 artikla

Tiedot siitä, miten akkreditoitu valmistaja on ottanut ympäristönäkökohdat huomioon

Jotta EKP voisi tehokkaasti arvioida, miten akkreditoitu valmistaja on ottanut ympäristönäkökohdat huomioon, se voi pyytää akkreditoiduilta valmistajilta 9 artiklan 2 kohdan d alakohdassa tarkoitetussa EKP:n ympäristökyselylomakkeessa annettuihin tietoihin liittyviä yksityiskohtaisia tai selventäviä tietoja. EKP voi tarvittaessa vaatia tapaamista akkreditoidun valmistajan kanssa EKP:n tiloissa. EKP voi myös akkreditoidun valmistajan suostumuksella ja kaikkia akkreditoitua valmistajaa koskevia turvallisuusvaatimuksia noudattaen käydä akkreditoidun valmistajan tiloissa. Akkreditoitu valmistaja voi myös pyytää EKP:tä tulemaan tiloihinsa saamaan selvennystä EKP:n ympäristökyselylomakkeessa annettuihin tietoihin.

VII JAKSO

LOPPUSÄÄNNÖKSET

17 artikla

Akkreditoinneista pidettävä EKP:n rekisteri

1.   EKP pitää ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinneista rekisteriä, jossa

a)

on luettelo ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin saaneista akkreditoiduista valmistajista sekä valmistuspaikoista;

b)

yksilöidään kunkin valmistuspaikan osalta mitä eurosetelien valmistustoimintaa ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditointi koskevat;

c)

yksilöidään kunkin ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusakkreditoinnin voimassaolon päättymispäivä.

2.   Jos EKP tekee 13 artiklassa tarkoitetun päätöksen, se merkitsee keskeytyksen keston rekisteriin.

3.   Jos EKP tekee päätöksen 14 artiklan nojalla, se poistaa valmistajan nimen rekisteristä.

4.   EKP antaa kansallisille keskuspankeille ja akkreditoiduille valmistajille luettelon kaikista rekisterissä olevista akkreditoiduista valmistajista sekä luettelon päivitykset.

18 artikla

Vuosikertomus

1.   EKP laatii akkreditoitujen valmistajien toimittamien tietojen perusteella vuosikertomuksen eurosetelien valmistustoiminnan ympäristövaikutuksista sekä terveys- ja turvallisuusvaikutuksista.

2.   Tiedon saatavuutta, yleisön osallistumista päätöksentekoon sekä oikeuden saatavuutta ympäristöasioissa koskevan Århusin yleissopimuksen määräysten soveltamisesta yhteisön toimielimiin ja elimiin 6 päivänä syyskuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen N:o 1367/2006 (2) mukaisesti EKP antaa yleisölle tietoja eurosetelien valmistustoiminnan yleisistä ympäristö- sekä terveys- ja turvallisuusvaikutuksista.

19 artikla

Siirtymäsäännökset

Vuoden 2016 eurosetelien valmistuksesta lähtien kansalliset keskuspankit eivät validoi painettuja euroseteleitä, joissa kemiallisten aineiden pitoisuudet ylittävät 10 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut raja-arvot.

20 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan vuoden 2013 eurosetelien valmistuksesta lähtien.

Tehty Frankfurt am Mainissa 21 päivänä kesäkuuta 2011.

EKP:n puheenjohtaja

Jean-Claude TRICHET


(1)  Saatavilla osoitteessa http://osha.europa.eu.

(2)  EUVL L 264, 25.9.2006, s. 13.


Alkuun