Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Monetarna politika i tržišta

Stabilnost cijena najvažniji je doprinos koji monetarna politika može dati gospodarskom rastu.

Glavni je cilj ESB-a održavati stabilnost cijena. Radimo za građane europodručja tako što štitimo vrijednost eura. U ovom odjeljku možete pronaći informacije o našoj strategiji monetarne politike, instrumentima kojima se služimo i njihovu utjecaju na vašu svakodnevicu. 

Osim toga, pratimo kretanja na financijskim tržištima. Tako stječemo informacije koje nam pomažu u održavanju stabilnosti cijena, što je naša glavna zadaća i doprinos gospodarskom rastu.

Odluke o monetarnoj politici

Svakih šest tjedana odlučujemo o monetarnoj politici i određujemo što treba učiniti kako bi se inflacija održala na razini od 2 %. Predsjednica i potpredsjednik ESB‑a podrobno ih objašnjavaju na konferencijama za novinare, koje se održavaju odmah nakon sastanaka na kojima se te odluke donose.

Odluke i konferencija za novinare

Izjava o monetarnoj politici

Odluke o monetarnoj politici donosimo svakih šest tjedana i određujemo što bi trebalo učiniti za zadržavanje kontrole nad inflacijom. Kratak i lako razumljiv pregled glavnih odluka možete pronaći u našoj vizualnoj izjavi.

Ukratko o našoj izjavi o monetarnoj politici

Instrumenti i mjere monetarne politike

Naša monetarna politika utječe na cijenu pozajmljenog novca i visinu kamata na štednju radi stabilnosti cijena. Doznajte kako djeluju naši instrumenti i mjere.

Naši instrumenti

Operacije monetarne politike

Osim što određujemo ključne kamatne stope, provodimo i operacije na otvorenom tržištu. Pročitajte najnovije informacije o tim operacijama.

Više

Kolateral

Kada banke pozajmljuju od nas, moraju nam dati odgovarajući kolateral kao osiguranje. Želite li znati koji kolateral prihvaćamo? Zanimaju li vas podatci o kolateralu koji smo dosad primili?

Više o kolateralu
COVID-19
Naš odgovor na pandemiju

Transparentnost

Doznajte više o razlozima za naše odluke o monetarnoj politici i o suradnji na europskoj razini.

Prikazi rasprava o monetarnoj politici

Objavljujemo prikaze rasprava na sastancima Upravnog vijeća na kojima se donose odluke o monetarnoj politici. U tim dokumentima možete pronaći sažetke vođenih rasprava.

Prikazi rasprava o monetarnoj politici
Ekonomski bilten

Ekonomski bilten pruža dodatni uvid u ekonomska, financijska i monetarna kretanja na kojima temeljimo odluke o monetarnoj politici.

Više
Kontaktne skupine za tržišta

Osnovali smo različite kontaktne skupine za tržišta radi nesmetane i učinkovite provedbe svojih politika. Te skupine omogućuju nam da komuniciramo s različitim tržišnim sudionicima i bolje pratimo kretanja na međunarodnim financijskim tržištima.

Kontaktne skupine za tržišta
Javna savjetovanja

Redovito tražimo mišljenja i prijedloge u vezi s odlukama i inicijativama koje utječu na financijska tržišta. Na taj način stječemo korisne informacije od osoba koje sudjeluju na tim tržištima ili su zainteresirane za njih.

Završena i otvorena javna savjetovanja
Niste stručnjak? Pročitajte naše objašnjenje
Želite li znati više?
Što je monetarna politika?

Sve stranice u ovom odjeljku