Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Combaterea contrafacerii

Pentru producerea bancnotelor euro se folosește o tehnologie de imprimare elaborată. De asemenea, bancnotele beneficiază de o serie de elemente de siguranță ușor de identificat, care permit diferențierea cu ușurință a acestora de bancnotele contrafăcute, fără a fi necesară utilizarea unor echipamente speciale, și care descurajează falsificatorii.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că o bancnotă este falsă?

Dacă ți se înmânează o bancnotă și, după aplicarea metodei ATINGE, PRIVEȘTE, ÎNCLINĂ, ești de părere că aceasta este falsă, probabil că ai dreptate și nu ar trebui să o accepți. În cazul în care consideri că te afli deja în posesia unei bancnote contrafăcute, ar trebui să informezi imediat poliția sau autoritățile naționale relevante.

Punerea în circulație a unei bancnote despre care știi sau bănuiești că este falsă constituie o infracțiune. Bancnotele false nu au nicio valoare și nu vei primi niciun fel de compensație în schimbul unei bancnote false.

Pentru a verifica încă o dată bancnota, o poți prezenta celei mai apropiate bănci. Toate băncile dispun de echipamente speciale de procesare a numerarului care pot detecta bancnotele false. Încearcă să îți amintești persoana care ți-a înmânat bancnota, precum și locul în care ai primit-o. Aceste informații pot fi esențiale pentru depistarea falsificatorilor.

Informații speciale pentru agenții profesioniști care operează cu numerar

Dacă operezi zilnic cu cantități mari de numerar, există posibilitatea să ți se înmâneze o bancnotă suspectă. În cel mai bun caz, angajatorul tău a întocmit deja un plan pentru această situaţie. Iată câteva recomandări, în cazul în care ai dubii cu privire la o bancnotă.

  • Dacă te îndoiești de autenticitatea bancnotei, nu o accepta.
  • Solicită clientului în mod politicos o altă bancnotă și pornește de la premisa că acesta este nevinovat.
  • Informează imediat poliția locală și/sau responsabilul cu securitatea despre incident.
  • Încearcă să îți reamintești cât mai multe detalii despre client.
  • Dacă ți se pare că ai acceptat din greșeală o bancnotă contrafăcută, nu o transmite mai departe unei alte persoane, întrucât aceasta constituie o infracțiune.
  • Predă bancnota suspectă poliției locale, unei bănci locale sau băncii centrale naționale. În cazul în care bancnota este autentică, vei primi banii înapoi.
  • Nu te expune riscurilor.

Contactează banca centrală națională din țara ta, dacă ai nevoie de mai multe informații.

Centrul de analiză a contrafacerilor

BCE monitorizează cu atenție progresele înregistrate în domeniul tehnologiilor de imprimare și reproducere și consemnează numărul de bancnote contrafăcute confiscate. Acestea sunt analizate de băncile centrale din zona euro și de Centrul de analiză a contrafacerilor din cadrul BCE, care colectează și prelucrează informațiile tehnice și statistice privind bancnotele contrafăcute. Acesta partajează informațiile respective cu forțele de poliție naționale și cu alte organisme implicate în combaterea contrafacerii. De asemenea, BCE lucrează în strânsă colaborare cu Oficiul European de Poliție (Europol), care a fost desemnat drept oficiu central de coordonare a măsurilor de protecție a euro, precum și cu Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) și Comisia Europeană.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Falsificatorii utilizează tot mai frecvent echipamente și programe informatice de prelucrare a imaginilor digitale. Ca reacție la această situație, Grupul de descurajare a falsificării din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG), un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale și înființat la Basel, la solicitarea guvernatorilor băncilor centrale din G10, a elaborat sistemul de descurajare a falsificării (counterfeit deterrence system – CDS), care nu permite captura de imagini sau reproducerea imaginilor bancnotelor protejate. Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat acest sistem în mod voluntar. Totuși, pentru utilizarea în scopuri legale, BCE pune la dispoziție imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor.

Dacă dorești să reproduci imagini cu rezoluție mare, te rugăm să trimiți un e-mail la adresa Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu, în care să justifici solicitarea.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă

Toate paginile din această secțiune