Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de
Christine Lagarde
The President of the European Central Bank
  • BLOGUL BCE

25 de ani de unitate cu euro

24 mai 2023

de Christine Lagarde

Euro este mai mult decât o monedă, afirmă președinta Christine Lagarde. Este cea mai puternică formă de integrare europeană și simbolizează o Europă unită, bazată pe colaborare, care îi protejează și avantajează pe toți cetățenii săi. BCE va fi întotdeauna o componentă esențială a acestui efort.

Banca Centrală Europeană a fost înființată la data de 1 iunie 1998, cu scopul de a pregăti lansarea monedei euro, cea mai mare operațiune de trecere la o nouă monedă realizată vreodată în lume. Exersam profesia de avocat la acea vreme și îmi amintesc cu câtă efervescență revizuiam contractele bazate pe cursuri de schimb care aveau, în scurt timp, să dispară. Putea moneda comună să funcționeze cu adevărat? Astăzi, când sărbătorim cea de-a 25-a aniversare a acestei instituții, știm că funcționează și că euro a unit Europa.

Primind de la autoritățile guvernamentale ale țărilor din Uniunea Europeană misiunea de a proteja moneda euro, membrii personalului nostru din Frankfurt, împreună cu colegii din cele 20 de bănci centrale naționale din cadrul uniunii monetare, depun eforturi neobosite pentru a îndeplini mandatul nostru privind menținerea stabilității prețurilor. Munca lor este esențială pentru prosperitatea cetățenilor europeni.

În ultimii 25 de ani, am admis nouă țări noi în zona euro, numărul statelor membre crescând astfel de la 11 la 20. De asemenea, ne-am asumat noi roluri, printre care supravegherea băncilor europene. Astăzi, euro reprezintă a doua monedă ca importanță în sistemul monetar internațional, după dolarul SUA.

Au existat și momente dificile de-a lungul acestui parcurs. Dar pe fondul urcușurilor și coborâșurilor de natură economică cu care s-au confruntat predecesorii mei, Wim Duisenberg, Jean-Claude Trichet și Mario Draghi, BCE și-a concentrat mereu eforturile asupra construirii unei baze mai solide pentru viitorul Europei prin îndeplinirea mandatului nostru.

Pandemia și războiul nejustificat dus de Rusia împotriva Ucrainei au arătat că stabilitatea nu poate fi considerată un fapt împlinit. Iar intensificarea rivalităților geopolitice poate însemna o economie mondială tot mai volatilă în viitor. Într-o lume a incertitudinilor, BCE a reprezentat și va continua să reprezinte o ancoră fiabilă a stabilității.

Am demonstrat că ne putem mobiliza și adapta rapid chiar și atunci când ne confruntăm cu cele mai severe dificultăți. La numai câteva luni după ce am devenit președinta BCE, am răspuns rapid situației generate de pandemie printr-o serie de măsuri menite să sprijine economia zonei euro în cea mai acută fază a acesteia, evitând riscurile deflaționiste.

În prezent, acționăm cu aceeași hotărâre pentru a reduce inflația. După mulți ani în care inflația s-a situat la niveluri prea scăzute, aceasta este actualmente prea ridicată și se estimează că se va menține astfel pe o perioadă prea îndelungată, ceea ce erodează valoarea banilor, reducând puterea de cumpărare și afectând cetățenii și companiile din întreaga zonă euro, în special membrii cei mai vulnerabili ai societății noastre.

Vom asigura însă revenirea inflației la nivelul țintei noastre de 2% pe termen mediu. Acesta este motivul pentru care am majorat ratele dobânzilor într-un ritm record și vom asigura niveluri suficient de restrictive ale acestora, menținându-le la nivelurile respective atât timp cât va fi necesar, pentru a asigura revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei noastre.

După cum ne reamintesc evenimentele recente din sectorul bancar, un sistem bancar robust facilitează misiunea politicii monetare. Stabilitatea financiară este o condiție prealabilă pentru stabilitatea prețurilor și viceversa. Din anul 2014, când am preluat supravegherea bancară, ne-am străduit să menținem soliditatea băncilor din zona euro. Și supraveghetorii bancari, sub președinția lui Andrea Enria, vor continua eforturile noastre pentru a asigura că băncile sunt bine capitalizate și manifestă reziliență față de condițiile în schimbare, astfel încât să poată acorda în continuare împrumuturi companiilor și populației.

Uniunea noastră monetară a fost pusă la încercare de multe ori în ultimul sfert de secol. Ne-am confruntat cu crize care ne-ar fi putut dezbina, mai ales marea criză financiară, criza datoriilor suverane, pandemia. Dar, de fiecare dată, am devenit mai puternici. Acum trebuie să valorificăm această forță interioară.

În condițiile în care lumea devine mai imprevizibilă, Europa poate promova reziliența pe două fronturi. Prin integrarea piețelor sale de capital, Europa poate facilita într-un mod mai adecvat investițiile în sectorul ecologic și cel digital, care sunt atât de importante pentru potențarea creșterii sale viitoare. Iar prin finalizarea uniunii bancare, putem asigura că sectorul bancar contribuie la atenuarea riscurilor în perioadele de criză viitoare, în loc să le amplifice.

Fosta președintă a Parlamentului European, Simone Veil, a spus cândva că „avem nevoie de o Europă capabilă de solidaritate, independență și cooperare”. Această afirmație redă perfect ceea ce reprezintă moneda euro. În ultimă instanță, euro este mai mult decât o monedă. Este cea mai puternică formă de integrare europeană și simbolizează o Europă unită, bazată pe colaborare, care îi protejează și avantajează pe toți cetățenii săi.

BCE, prin angajamentul său de a asigura stabilitatea prețurilor, va fi întotdeauna o componentă esențială a acestui efort.

Acest text a fost publicat sub forma unui articol de opinie în presa din toate cele 20 de țări ale zonei euro.

Abonează-te la blogul BCE