Consiliul guvernatorilor
Consiliul guvernatorilor este principalul organ de decizie al BCE. Acesta este alcătuit din cei șase membri ai Comitetului executiv, plus guvernatorii băncilor centrale naționale ale țărilor din zona euro.
Consiliul guvernatorilor
(16 octombrie 2024)
Responsabilități
- Adoptarea orientărilor și deciziilor necesare pentru a asigura îndeplinirea atribuțiilor încredințate BCE și Eurosistemului
- Formularea politicii monetare a zonei euro, care include adoptarea deciziilor privind obiectivele în materie de politică monetară, ratele dobânzilor reprezentative, furnizarea de rezerve în cadrul Eurosistemului și stabilirea orientărilor pentru implementarea deciziilor respective
- În contextul responsabilităților BCE legate de supravegherea bancară, adoptarea deciziilor referitoare la cadrul general în care sunt luate deciziile de supraveghere, precum și a proiectelor de decizii complete propuse de Consiliul de supraveghere în cadrul procedurii aplicabile în cazul absenței unei obiecții
Ședințe și decizii
Consiliul guvernatorilor se întrunește, de regulă, de două ori pe lună. Acesta evaluează evoluțiile economice și monetare și adoptă deciziile de politică monetară la fiecare șase săptămâni. În cadrul celorlalte ședințe, Consiliul guvernatorilor discută, în principal, chestiuni legate de alte atribuții și responsabilități ale BCE și ale Eurosistemului. Pentru a asigura separarea atribuțiilor BCE în domeniul politicii monetare și în alte domenii de responsabilitățile în materie de supraveghere, se organizează ședințe separate ale Consiliului guvernatorilor.
Deciziile de politică monetară sunt explicate în detaliu într-o conferință de presă organizată la fiecare șase săptămâni. Președinta, asistată de vicepreședinte, prezidează conferința de presă.
Calendarul ședințelor Consiliului guvernatorilor Contextul deciziilor de politică monetarăÎn plus, BCE publică periodic, înainte de data ședinței următoare, dări de seamă referitoare la ședințele de politică monetară ale Consiliului guvernatorilor.
Află mai multe despre procesul decizional din cadrul Mecanismului unic de supraveghere.
Rotația drepturilor de vot în Consiliul guvernatorilor BCE
Aderarea Lituaniei la zona euro la data de 1 ianuarie 2015 a condus la implementarea unui sistem în care guvernatorii băncilor centrale naționale dispun pe rând de drepturi de vot în Consiliul guvernatorilor.
În textul de mai jos, BCE oferă răspunsuri la unele întrebări frecvente privind modul de funcționare a sistemului și motivele existenței acestuia.
Material explicativ privind rotația drepturilor de vot Calendarul complet