Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter
Piero Cipollone
Member of the ECB's Executive Board
  • ECB:S BLOGG

Fortsatt frihet att välja hur vi vill betala

25 juni 2024

Av Piero Cipollone

Med en digital euro kombineras enkelheten med digitala betalningar och kontantliknande egenskaper. Direktionsledamot Piero Cipollone förklarar hur e-euron skulle ge européerna fler alternativ att välja mellan när de ska bestämma hur de vill betala.

Frihet är ett centralt begrepp i Europeiska unionens principer. Alla EU-medborgare är fria att bo, arbeta, studera och bedriva verksamhet i alla EU:s medlemsstater.

Euron spelar en viktig roll för att det ska vara möjligt. Vi kan använda euron för att sälja varor och tjänster var som helst i euroområdet.

Eftersom det är Europeiska centralbanken (ECB) som ger ut eurosedlarna har den en nyckelroll när det gäller att upprätthålla de här friheterna. Många européer vill ha kontanter som betalningsalternativ, och många ser kontanter som avgörande för sin frihet: De är lätta att få tag på, inkluderande, tas emot i hela euroområdet och ger bästa möjliga integritetsskydd.

Men än så länge har vi ingen motsvarighet till kontanter när vi betalar digitalt, vilket begränsar vår frihet i en alltmer digital tidsålder.

Ibland kan vi betala elektroniskt i butiker med nationella alternativ, som bankkort eller digitala plånböcker. Men i de flesta euroländer finns det inga sådana nationella lösningar. Och även där de finns fungerar de oftast inte när man handlar på nätet, delar krognotor med sina vänner eller reser i euroområdet. Det innebär att vi måste förlita oss på icke-europeiska kort och lösningar för elektroniska betalningar, och inte ens sådana betalningar tas emot överallt, och att vi måste använda flera olika betalningssätt.

För att råda bot på de här bristerna håller ECB på att ta fram en digital e-euro. Vårt åtagande vad gäller kontanter står helt och klart fast men vi vill utvidga kontanternas fördelar till den digitala världen. E-euron skulle ge konsumenterna ytterligare ett betalningsalternativ jämsides med kontanter. Sedan får de bestämma om de vill använda det alternativet eller inte.

Med en digital euro får man både enkelheten med digitala betalningar och kontantliknande egenskaper. Precis som med sedlar skulle européerna ha friheten att använda ett gemensamt offentligt betalningsmedel som tas emot som digitalt betalningsmedel i butiker, e-handelswebbplatser och från person till person i hela euroområdet. Den skulle även kunna användas off-line, vilket innebär att man skulle kunna betala även med bristande internetuppkoppling eller om det blir strömavbrott.

Med e-euron skulle det bli enklare för företag i euroområdet att erbjuda paneuropeiska digitala betalningslösningar. Detta skulle stärka konkurrensen på en marknad som i dag domineras av ett fåtal icke-europeiska aktörer och därmed sänka kostnaderna för handlare och konsumenter. Och det skulle förstärka Europas strategiska oberoende och motståndskraft. I en värld som blir alltmer splittrad och där vi är underkastade stora teknikföretags dominans har vi ett ansvar att se till att européerna alltid kan betala på ett billigt, säkert och ändamålsenligt sätt.

En e-euro skulle ge bättre integritetsskydd än vad de kommersiella lösningar som finns i dag ger. Vid off-line betalningar skulle endast den som betalar och den som tar emot betalningen ha tillgång till uppgifter om betalningen. För on-line betalningar skulle vi använda den senaste integritetsstärkande tekniken. Alla personuppgifter skulle pseudonymiseras och förbli inom EU:s jurisdiktion, vilket innebär att de skyddas av de strängaste integritetsstandarderna i världen. Och oberoende dataskyddsmyndigheter skulle kontrollera att vi följer dataskyddsregler.

Den skulle vara kostnadsfri för grundläggande användning, och ingen skulle hamna på efterkälken, inte ens de med små digitala eller finansiella färdigheter eller sårbara grupper. Genom en app skulle alla få ett inkluderande och tillgängligt betalningsmedel.

Förutom att vara ett betalningsalternativ skulle e-euron även föra européerna samman i en värld som blir alltmer digital och alltmer instabil. Den skulle göra våra liv enklare, samtidigt som vi skulle ha kvar vår frihet att välja.

För ett år sedan lade Europeiska kommissionen fram europaketet som ska skydda kontantbetalningar i euroområdet och ge de ramar som behövs inför en eventuell e-euro, som endast kommer att övervägas om EU:s lagstiftare antar de här ramarna. Vi välkomnar den pågående demokratiska debatten och fortsätter samarbetet med alla som berörda parter.

När världen omkring oss förändras och de geopolitiska riskerna växer måste vi hålla farten uppe. Tillsammans kan vi se till att euron – vår gemensamma valuta – är redo för den digitala tidsåldern och fortsätter att ge oss den frihet som vi européer ser som viktig.

Detta blogginlägg har publicerats som en debattartikel i mediekanaler i euroområdet.

Kolla in ECB:s blogg och prenumerera på framtida inlägg.