Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset
Piero Cipollone
Member of the ECB's Executive Board
  • EKP:N BLOGI

Vaalimme vapautta valita maksutapamme

25.6.2024

Piero Cipollone

Digitaalisessa eurossa yhdistyisivät sähköisen maksamisen helppous ja käteisen tunnuspiirteet. Se myös edistäisi valinnanvapautta maksamisessa.

Vapaus on yksi EU:n perusperiaatteista. Kaikilla EU:n kansalaisilla on vapaus asua, työskennellä, opiskella ja harjoittaa yritystoimintaa missä tahansa EU-maassa.

Euro edistää tätä vapautta: euroilla voimme ostaa ja myydä tavaroita ja palveluja kaikkialla euroalueella.

Europan keskuspankki (EKP) edistää samaista vapautta laskemalla liikkeeseen euroseteleitä. Monelle käteinen onkin tärkeä osa vapautta: käteistä on helposti saatavilla, sillä voi maksaa koko euroalueella ja se tarjoaa parhaan yksityisyydensuojan.

Käteiselle ei kuitenkaan ole vielä digitaalista vastinetta. Osassa maista on käytössä pankkikorttien ja digitaalisten lompakkojen kaltaisia kansallisia ratkaisuja, mutta useimmissa maissa niitä ei ole eikä niillä yleensä voi maksaa verkkokaupoissa tai ulkomailla. Joudumme siis käyttämään EU:n ulkopuolisten yritysten maksukortteja tai sähköisiä maksuratkaisuja.

Puutteen korjaamiseksi EKP kehittää digitaalista euroa. Käteisestä ei aiota luopua, vaan tarkoituksena on viedä sen edut myös digitaalisen maksamisen puolelle. Digieuro tulisi käteiseuron rinnalle ja lisäisi siten valinnanvaraa maksamisessa.

Digieurossa yhdistyisivät sähköisen maksamisen helppous ja käteisen ominaisuudet. Käteisen tapaan digieuro olisi koko euroalueella hyväksyttävä maksuväline, jolla voisi maksaa myymälöissä, verkkokaupoissa ja ihmiseltä toiselle. Sitä voisi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä.

Digieuron ansiosta yritysten olisi helpompi tarjota koko euroalueella toimivia sähköisiä maksuratkaisuja. Kilpailu lisääntyisi, mikä myös alentaisi kauppiaiden ja kuluttajien kustannuksia. Lisäksi EU:n strateginen riippumattomuus ja häiriönsietokyky vahvistuisivat.

Digieuro tarjoaisi paremman yksityisyydensuojan kuin nykyiset kaupalliset ratkaisut. Ilman verkkoyhteyttä suoritettavien maksujen tiedot olisivat vain maksajalla ja saajalla. Verkkomaksuissa henkilötiedot suojattaisiin uusimmin teknisin ratkaisuin, anonymisoitaisiin ja säilytettäisiin EU:n alueella. Riippumattomat viranomaiset valvoisivat tietosuojasääntöjen noudattamista.

Digieuron peruskäyttö olisi ilmaista. Lisäksi se olisi helppoa myös haavoittuville ryhmille ja muille, joilla on puutteelliset digi- ja taloustaidot. Se myös yhdistäisi eurooppalaisia digitaalistuvassa maailmassa.

Euroopan komissio julkaisi vuosi sitten ehdotuksensa säädöspaketiksi, jolla turvattaisiin käteisrahan käyttö koko euroalueella ja luotaisiin puitteet digitaalisen euron liikkeeseenlaskulle. Mahdollinen päätös digieuron käyttöönotosta tehdään vasta, kun puitteet on hyväksytty EU:n lainsäädäntöelimissä. EKP jatkaa vuoropuhelua kaikkien osapuolten kanssa.

Maailman muuttuessa ja geopoliittisten riskien kasvaessa meidän on pysyttävä kehityksen tasalla. Yhdessä voimme varmistaa, että euro vahvistaa eurooppalaisille tärkeitä vapauksia myös digiaikana.

Tämä blogi julkaistiin mielipidekirjoituksena useiden euroalueen maiden tiedotusvälineissä.

Tutustu EKP:n blogiin ja tilaa ilmoitus uusista kirjoituksista.