Euro
Euro on yhteinen rahamme
Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa.
Euro otettiin käyttöön 11 EU-maan yhteisenä rahana 1.1.1999. Aluksi euro oli käytössä vain sähköisenä rahana. Eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön vasta kolme vuotta myöhemmin.
Nykyään euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 346 miljoonaa ihmistä 20 EU-maassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista, ja Euroopan keskuspankin tehtävänä on huolehtia siitä, että euro säilyttää arvonsa.
Eurojärjestelmän käteisstrategia
EKP:llä ja euroalueen kansallisilla keskuspankeilla on viisi strategista tavoitetta, joilla mahdollistetaan käteisen käyttö nyt ja tulevaisuudessa. Käteisstrategian tarkoituksena on varmistaa, että käteistä on kaikkien saatavilla ja se hyväksytään jatkossakin kaikkialla, sillä se on kilpailukykyinen ja luotettava maksuväline ja arvon säilyttäjä.
Strategiset tavoitteetMiksi käteisraha on tärkeää?
Vaikka sähköinen maksaminen yleistyy, käteistä tarvitaan yhteiskunnassa. Se on ainoa rahan muoto, joka on jokaisen käytettävissä suoraan ilman välikäsiä. Se tuo vapautta, suojaa yksityisyyttä, mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan ja antaa turvaa kyberrikoksilta ja petoksilta. Keskuspankkirahana se ei menetä arvoaan.
Käteisen tehtävätVahvempia yhdessä
Euron käyttöönotto on helpottanut kaupankäyntiä ja matkustamista, ja sen ansiosta myös opiskelu, asuminen ja työskentely ulkomailla on helpompaa. EKP luo toimillaan tulevaisuutta, jossa euro edistää hyvinvointia yhä paremmin.
Pääjohtaja Lagarden puhe euron merkityksestäMiten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?
Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, mitä hyötyjä yhteinen raha tuo yrittäjille.
VideoSetelien turvallisuus ja kestävyys
EKP tukee uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä, jotta eurosetelit kestävät hyvin käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Vuosina 2013–2019 otettiin käyttöön toinen eurosetelisarja, jossa on aivan uudenlaisia turvatekijöitä.
Tutustu turvatekijöihinToinen eurosetelisarja on nyt kokonaan käytössä
Toinen eurosetelisarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön toukokuussa 2019, kun viimeisetkin eli uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön. Toisen sarjan setelit ovat aiempaa kestävämpiä, ja niissä on entistäkin paremmat turvatekijät.
Tutustu euroseteleihin
Lisätietoa aiheesta
Setelien kierto
EKP seuraa eurosetelien ja ‑kolikoiden kysyntää ja liikkumista, jotta niitä on aina saatavilla eri maissa.
Rahahuollon tilastojaEuron kansainvälinen asema
Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.
Euron kansainvälinen asema