content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euro

Euro on yhteinen rahamme

Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa.

Euro otettiin käyttöön 11 EU-maan yhteisenä rahana 1.1.1999. Aluksi euro oli käytössä vain sähköisenä rahana. Eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön vasta kolme vuotta myöhemmin.

Nykyään euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 346 miljoonaa ihmistä 20 EU-maassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista, ja Euroopan keskuspankin tehtävänä on huolehtia siitä, että euro säilyttää arvonsa.

Eurojärjestelmän käteisstrategia

EKP:llä ja euroalueen kansallisilla keskuspankeilla on viisi strategista tavoitetta, joilla mahdollistetaan käteisen käyttö nyt ja tulevaisuudessa. Käteisstrategian tarkoituksena on varmistaa, että käteistä on kaikkien saatavilla ja se hyväksytään jatkossakin kaikkialla, sillä se on kilpailukykyinen ja luotettava maksuväline ja arvon säilyttäjä.

Strategiset tavoitteet

Miksi käteisraha on tärkeää?

Vaikka sähköinen maksaminen yleistyy, käteistä tarvitaan yhteiskunnassa. Se on ainoa rahan muoto, joka on jokaisen käytettävissä suoraan ilman välikäsiä. Se tuo vapautta, suojaa yksityisyyttä, mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan ja antaa turvaa kyberrikoksilta ja petoksilta. Keskuspankkirahana se ei menetä arvoaan.

Käteisen tehtävät

Vahvempia yhdessä

Euron käyttöönotto on helpottanut kaupankäyntiä ja matkustamista, ja sen ansiosta myös opiskelu, asuminen ja työskentely ulkomailla on helpompaa. EKP luo toimillaan tulevaisuutta, jossa euro edistää hyvinvointia yhä paremmin.

Pääjohtaja Lagarden puhe euron merkityksestä

Miten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, mitä hyötyjä yhteinen raha tuo yrittäjille.

Video

Setelien turvallisuus ja kestävyys

EKP tukee uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä, jotta eurosetelit kestävät hyvin käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Vuosina 2013–2019 otettiin käyttöön toinen eurosetelisarja, jossa on aivan uudenlaisia turvatekijöitä.

Tutustu turvatekijöihin

Toinen eurosetelisarja on nyt kokonaan käytössä

Toinen eurosetelisarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön toukokuussa 2019, kun viimeisetkin eli uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön. Toisen sarjan setelit ovat aiempaa kestävämpiä, ja niissä on entistäkin paremmat turvatekijät.

Tutustu euroseteleihin
RAHANKÄSITTELIJÖILLE
Työskenteletkö pankissa tai muussa rahaa käsittelevässä organisaatiossa?

Lisätietoa aiheesta

Setelien kierto

EKP seuraa eurosetelien ja ‑kolikoiden kysyntää ja liikkumista, jotta niitä on aina saatavilla eri maissa.

Rahahuollon tilastoja

Euron kansainvälinen asema

Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.

Euron kansainvälinen asema

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut