Väärentämisen torjunta
Eurosetelien tuotannossa käytetään uusinta painoteknologiaa. Seteleissä on useita turvatekijöitä, jotka vaikeuttavat väärentämistä ja joiden ansiosta ne on helppo erottaa väärennöksistä ilman erityisiä laitteitakin.
Mitä tehdä epäilyttävälle setelille?
Jos saamasi euroseteli ei läpäise TUNNUSTELE–KATSO–KALLISTELE-testiä, se on luultavasti väärennös eikä sitä pidä ottaa vastaan. Mahdollisista seteliväärennöksistä tulee välittömästi ilmoittaa poliisille (tai muulle seteliväärennöksistä vastaavalle viranomaiselle).
On rikos välittää eteenpäin seteli, jonka tietää tai epäilee olevan väärennös. Väärennetyt setelit ovat arvottomia, joten on tärkeää olla valppaana.
Epäilyttävän setelin aitouden voi aina tarkastuttaa pankissa. Kaikilla pankeilla on väärennösten tunnistamisessa tarvittavat setelinkäsittelylaitteet. Väärentäjien jäljittämiseksi on tärkeää tietää, missä ja keneltä väärennös on saatu.
Tietoa rahaa työssään käsitteleville
Suuria setelimääriä työssään käsittelevien on hyvä varmistaa työnantajalta jo etukäteen, miten epäilyttävien setelien suhteen tulee toimia. Seuraavassa on kuitenkin yleisohjeita tilanteeseen, jossa asiakas tarjoaa epäilyttävää seteliä.
- Jos et ole varma setelin aitoudesta, älä ota sitä vastaan.
- Pyydä asiakasta antamaan toinen seteli.
- Ota välittömästi yhteyttä poliisiin ja/tai vartijoihin.
- Yritä painaa asiakkaan tuntomerkit mahdollisimman tarkasti mieleesi.
- Jos epäilet saaneesi väärennetyn setelin, älä välitä sitä eteenpäin, sillä se on rikos.
- Vie seteli poliisille, omaan pankkiisi tai maasi keskuspankkiin. Väärennetyt setelit ovat arvottomia.
- Älä vaaranna omaa turvallisuuttasi.
Lisätietoja saa Suomen Pankista ja muista kansallisista keskuspankeista.
Rahanväärennösten tutkimuskeskus
EKP seuraa tarkasti paino-, kopiointi- ja kuvankäsittelytekniikan kehitystä sekä paljastuneiden väärennösten määrää. Väärennökset analysoidaan euroalueen kansallisissa keskuspankeissa ja EKP:n omassa väärennösten tutkimuskeskuksessa, joka kokoaa ja käsittelee teknistä ja tilastollista tietoa väärennöksistä. Keskus antaa tiedot kansallisten poliisiviranomaisten ja väärentämisen ehkäisemisessä mukana olevien muiden tahojen käyttöön. EKP:llä on myös läheiset yhteistyösuhteet Euroopan poliisivirastoon (Europol), joka on valittu koordinoimaan euron suojaamista väärentämiseltä, sekä Kansainväliseen rikospoliisijärjestöön (Interpol) ja Euroopan komissioon.
Digitaalisten setelikuvien laittoman käytön estäminen
Seteleiden väärentämisessä käytetään yhä useammin kuvankäsittelylaitteita ja -ohjelmistoja. Kansainvälinen Central Bank Counterfeit Deterrence Group (CBCDG) on kehittänyt väärennösten torjuntajärjestelmän, jolla estetään suojattujen seteleiden kuvien käsittely ja tulostaminen tietokoneelta. Ryhmä perustettiin Baseliin G10-maiden keskuspankkien pääjohtajien aloitteesta, ja siihen kuuluu yli 30 keskuspankkia. Useat laite- ja ohjelmistovalmistajat ovat ottaneet järjestelmän käyttöön vapaaehtoisesti. EKP:stä on kuitenkin saatavilla korkealaatuisia setelikuvia perusteltuun ammattikäyttöön.
Kuvia voi pyytää sähköpostitse osoitteesta Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu.