content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euro

Az euro összetart bennünket

Az eurobankjegyek és -érmék nap mint nap kézzelfoghatóan jelképezik az EU-nak köszönhető szabadságot, kényelmet és lehetőségeket.

1999. január 1-jén 11 európai uniós ország új, közös pénzként bevezette az eurót, amely kezdetben elektronikus pénz volt. Az eurobankjegyek és -érmék három évvel később kerültek forgalomba.

Napjainkban az euro 20 uniós országban több mint 346 millió európai pénze, valamint a világ egyik legfontosabb valutája, amely értékének megóvásával az Európai Központi Bank dolgozóit bízták meg.

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Azért, hogy a jelenben és a jövőben is szabadon választhassuk a készpénzzel való fizetést, az EKB és az euroövezeti központi bankok öt stratégiai célt tűztek ki maguk elé. Ezzel a stratégiával gondoskodunk róla, hogy a készpénz továbbra is mindenki számára hozzáférhető és elfogadott legyen mint versenyképes és megbízható fizetőeszköz és értékőrző.

A készpénzre vonatkozó stratégiai célok

Miért fontos a készpénz?

Annak ellenére, hogy az emberek egyre többet használják a digitális fizetési módokat, a készpénzt továbbra sem tudjuk nélkülözni, és fontos szerepe van, hiszen a pénz egyetlen olyan megjelenési formája, amelyet bárki közvetlenül birtokolhat és felhasználhat. Biztosítja továbbá az autonómiát, a magánélet védelmét és a társadalmi befogadást, mindemellett kevésbé kiszolgáltatott a kiberbűnözőknek és a csalóknak. Mint jegybankpénz védett a nemteljesítéssel szemben is.

További tudnivalók a készpénz szerepéről

Egységben az erő

Az euro leegyszerűsíti életünket azáltal, hogy megkönnyíti a külföldi munkát, kereskedelmet, utazást, tanulást és tartózkodást. Az EKB dolgozóiként olyan jövőt szeretnénk, ahol az euro még többet hozzátesz a jólétünkhöz.

Lagarde elnök: Mit jelképez az euro?

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

Az euroövezeti gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások adják. Ismerkedjünk meg azokkal az előnyökkel, amelyeket a közös pénznem jelent a számukra.

Megnézem

Megbízható és tartós bankjegyek

Azért ruházunk be az új technológiák kutatásába, hogy a bankjegyek biztonságosabbak és kopásállóbbak legyenek. 2013 és 2019 között elindítottunk egy második bankjegysorozatot, az Európé-sorozatot, amelynek a címletein innovatív biztonsági elemek találhatók.

Fedezze fel a biztonsági elemeket!

Az Európé-sorozat mára teljessé vált

Az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyek 2019 májusában kerültek forgalomba, mint a tartósabb és új biztonsági elemekkel ellátott Európé-sorozat utolsó címletei.

Fedezze fel 3D-ben az eurobankjegyeket!
KÉSZPÉNZKEZELŐK
Hivatásos készpénzkezelőként dolgozik kereskedelmi bankban, postahivatalban vagy más szervezetben?
BŐVEBBEN AZ EURÓRÓL

Ismerje meg közelebbről a bankjegyekhez kapcsolódó témákat!

Bankjegyforgalmi adatok

Az eurobankjegyek forgalmának és keresletének gondos tanulmányozásával biztosítjuk, hogy a lakosság mindig hozzáférjen a bankjegyekhez.

Bankjegy- és érmeforgalmi statisztika

Az euro nemzetközi szerepe

Az euro a világ egyik legfontosabb pénzneme. Nyomon követjük és bemutatjuk, hogyan használják az euroövezeten kívül is.

Olvassa el a legfrissebb jelentésünket!
NEM SZAKÉRTŐ? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
BŐVEBBEN
Hogyan lép be valamely ország az euroövezetbe?

Ebben a szekcióban található oldalak