Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A monetáris politika és a piacok áttekintése

A monetáris politika az árstabilitással járul hozzá legjobban a gazdasági növekedéshez

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás. Az euro értékének megóvásáért folyó munkánk az euroövezetben élőket szolgálja. Ebben a részben bemutatjuk monetáris politikai stratégiánkat, az alkalmazott eszköztárat, és hogy miként hatnak ki ezek a mindennapjainkra. 

A pénzügyi piacokon is rajta tartjuk a szemünket. Innen származnak azok az információk, amelyeket alapfeladatunk, a gazdasági növekedést elősegítő árstabilitás fenntartásához figyelembe veszünk.

Monetáris politikai döntések

A monetáris politikáról hathetente döntünk, amikor meghatározzuk az infláció 2%-on tartásához szükséges lépéseket. A döntéshozatal után közvetlenül az elnök és az alelnök sajtókonferencián részletesen ismerteti őket.

A monetáris politikai döntésekről bővebben

Monetáris politikai közlemény

Hathetente döntünk a monetáris politikáról – meghatározzuk, hogy mi a teendőnk az infláció ellenőrzés alatt tartásához. Vizuális közleményünkben röviden és közérthetően ismertetjük a folyamatot.

Monetáris politikai közleményünk röviden

Eszköztár, intézkedések

A monetáris politikánk az árstabilitás garantálása érdekében befolyásolja, hogy mennyit kell a hitelért cserébe fizetnünk, és mennyi kamatot kapunk a megtakarításaink után. Ismerje meg, hogyan működnek az eszközeink és intézkedéseink.

Bővebb információk az eszköztárról

Monetáris műveletek

Az irányadó kamatlábak meghatározása mellett nyílt piaci műveleteket is végzünk. Nézze meg az idekapcsolódó legfrissebb információkat.

További információk

Fedezet

Amikor a bankok hitelt vesznek fel az EKB-tól, megfelelő fedezetet kell biztosítaniuk. Szeretné tudni, mit fogadunk el fedezetül? Megtekintheti a fedezettel kapcsolatos statisztikákat is.

Bővebben a fedezetről
COVID19
Válaszunk a pandémiára

Átláthatóság

Ismerkedjen meg közelebbről a monetáris politikai döntéseinket megalapozó megfontolásokkal és az Európaszerte folyó együttműködéssel

Monetáris politikai beszámolók

Közzétesszük a kormányzótanácsi értekezletek beszámolóit, amelyeken a monetáris politikai döntéseket meghozzuk. Ezek a dokumentumok összefoglalják a lezajlott megbeszéléseket.

Monetáris politikai beszámolók
Gazdasági jelentés

A Gazdasági jelentésben további részletek olvashatók azokról a gazdasági, pénzügyi és monetáris folyamatokról, amelyeken az EKB monetáris politikai döntései alapulnak.

Bővebben
Piaci kapcsolattartó csoportok

Intézkedéseink zökkenőmentes és hatékony végrehajtása érdekében többféle piaci kapcsolattartó csoportot felállítottunk. Így számos piaci szereplővel cserélhetünk eszmét, és szorosabban nyomon követhetjük a világban zajló pénzügyi piaci folyamatokat.

Piaci kapcsolattartó csoportok
Nyilvános konzultációk

Rendszeresen összegyűjtjük a pénzügyi piacokat érintő döntésekhez és kezdeményezésekhez fűződő észrevételeket. A közvetlen kapcsolat révén figyelembe tudjuk venni a piaci szereplők és egyéb érdekeltek véleményét is.

Aktuális és régebbi nyilvános konzultációk
Nem szakértő? Nézze meg a kisokost!
További tudnivalók
Mi a monetáris politika?

Ebben a szekcióban található oldalak