content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Monetary policy

Prijsstabiliteit is de beste bijdrage die het monetair beleid kan leveren aan de economische groei

De prijzen stabiel houden is de belangrijkste doelstelling van de ECB. We zijn de mensen in het eurogebied van dienst door de euro zijn waarde te laten behouden. Hier vindt u meer info over ons beleid, onze instrumenten en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven.

Monetairbeleidsverklaring

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid. We bepalen dan wat we moeten doen om de inflatie onder controle te houden. Ons visueel statement licht dit kort en in begrijpelijke taal toe.

Onze monetairbeleidsverklaring in een oogopslag

Strategische evaluatie

Om ervoor te zorgen dat onze monetairbeleidsstrategie ook in de toekomst aan onze doelstelling blijft beantwoorden, hebben we tussen januari 2020 en juli 2021 een strategische evaluatie gehouden. Binnen ons prijsstabiliteitsmandaat hebben we alle aspecten van onze strategie onder de loep genomen.

Evaluatie van de monetairbeleidsstrategie

Monetairbeleidsbeslissingen

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid en bepalen we wat er moet gebeuren om de inflatie op 2% te houden. Op de dag dat de Raad van Bestuur vergadert worden hier, om 13.45 uur (Midden-Europese tijd), de meest recente beslissingen gepubliceerd.

Monetairbeleidsbeslissingen

Wat is de ECB?

De ECB bestaat sinds 1 juni 1998. Op die dag zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de gemeenschappelijke munt, de euro. Wilt u meer weten over wat de Europese Centrale Bank doet en wat dit betekent voor uw dagelijks leven?

Meer over de ECB

Instrumenten en beleidsmaatregelen

Wij voeren monetair beleid om de prijzen stabiel te houden en dat beïnvloedt hoeveel u moet betalen om geld te lenen en hoeveel rente u op uw spaargeld krijgt. Ontdek zelf hoe onze beleidsinstrumenten en -maatregelen werken.

Meer over onze beleidsinstrumenten

Monetaire transacties

We stellen de basisrentetarieven vast, maar voeren daarnaast ook openmarkttransacties uit. De meest recente informatie over deze transacties vindt u hier.

Meer informatie
Covid-19
Ons antwoord op de coronapandemie
TRANSPARANTIE

Meer informatie over de redenen achter de monetairbeleidsbesluiten

MONETAIRBELEIDSVERSLAGEN

We publiceren verslagen van de vergaderingen van de Raad van Bestuur waarop deze beslissingen worden genomen. Die bevatten een samenvatting van de gevoerde discussie.

Monetairbeleidsverslagen

ECONOMISCH BULLETIN

In het Economisch Bulletin wordt nader ingegaan op de economische, financiële en monetaire ontwikkelingen waarop we onze monetairbeleidsbesluiten baseren.

Lees hier meer
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Wat is monetair beleid?

Alle pagina's in dit deel