Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Over de ECB

Stabiele prijzen en solide banken

Het is de taak van de Europese Centrale Bank (ECB) om de prijzen in het eurogebied stabiel te houden, zodat u morgen evenveel voor uw geld kunt kopen als vandaag.

Daarnaast leveren we een bijdrage aan een sterke en solide banksector. U kunt uw geld daardoor veilig bij de bank bewaren.

De inflatie onder controle

De ECB is de centrale bank van de landen van de Europese Unie die de euro gebruiken. Onze belangrijkste taak is de prijzen stabiel te houden. We doen dit door ervoor te zorgen dat de inflatie laag, stabiel en voorspelbaar blijft. Op die manier helpen we u uw besparingen en uitgaven te plannen.

Meer over ons monetair beleid

Een sterke en veilige Europese banksector

Om ervoor te zorgen dat de banken in het eurogebied tegen een stootje kunnen, houden we toezicht op ze. Door consequent en gestandaardiseerd toezicht in het hele eurogebied zijn de banken sterker en is uw geld veilig.

Onze website over bankentoezicht

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Ontwikkeling en uitgifte eurobankbiljetten

We investeren in nieuwe technologieën om de bankbiljetten die u gebruikt veiliger en slijtvaster te maken. De productie en uitgifte van de biljetten gaat in overleg met de landen die de euro gebruiken.

De eurobankbiljetten in 3D

Een vlot werkende financiële infrastructuur

Telkens als u aankopen elektronisch betaalt of geld overmaakt, doet u een beroep op ons. We beheren en ondersteunen namelijk het netwerk achter de schermen (de marktinfrastructuur) dat zorgt voor een vlotte en efficiënte geldstroom in en tussen landen.

Het Eurosysteem en het betalingsverkeer

Een stabiel financieel stelsel

We sporen risico's voor de stabiliteit van het financiële stelsel op, zoals onrust op de beurzen of sterk dalende huizenprijzen, en doen aanbevelingen om die te verminderen, zodat particulieren en bedrijven met vertrouwen kunnen plannen en investeren.

Onze rol in de financiële stabiliteit

Geschiedenis

Lees hoe de invoering van de gemeenschappelijke munt en het Europees bankentoezicht de Europese integratie heeft versterkt.

Geschiedenis van het eurogebied

Meer over de ECB

Besluitvorming

De belangrijkste besluiten, waaronder het vaststellen van de rente en beslissingen over de inzet van andere monetairbeleidsinstrumenten, worden genomen door de Raad van Bestuur.

Besluitvorming en roulerende stemmen
Ons hoofdgebouw

De ECB is gevestigd in Frankfurt am Main, Duitsland. Ons hoofdgebouw werd ontworpen door COOP HIMMELB(L)AU en voltooid in november 2014. Door de combinatie van moderne en historische elementen vormt het een uniek stedelijk bouwwerk.

Neem een kijkje
Explainers

Lees onze ‘explainers’ voor een inzichtelijke uitleg van belangrijke onderwerpen op het gebied van centraal bankieren.

Onze explainers

De ECB, wat en hoe

Wat doet de ECB? Wat is inflatie? Waarom is prijsstabiliteit belangrijk voor u? De antwoorden op deze en andere vragen krijgt u in deze introductievideo van drie minuten.

Neem contact met ons op

Hebt u vragen over de ECB en wat we doen? Ontdek het antwoord in de vaak gestelde vragen of stuur ons uw eigen vraag.

BEKIJK ONZE WEBSITE

Meer weten over wat we doen

Bezoek ons

Het bezoekerscentrum van de ECB is open. Kom langs, bezoek ons virtueel of vraag een lezing aan. Op onze bezoekerspagina komt u te weten wat we aanbieden en hoe u een bezoek of een lezing kunt aanvragen.

Bezoek ons

Doe mee aan onze jongereninitiatieven

Onze besluiten kunnen gevolgen hebben voor het dagelijks leven. We organiseren in heel Europa evenementen om jongeren te ontmoeten en jullie ideeën en opvattingen te horen.

Onze meest recente initiatieven
Geen expert? Bekijk onze explainer
Meer info
Van wie is de ECB?

Alle pagina's in dit deel