De ecologische voetafdruk van eurobankbiljetten
Het Eurosysteem wil eurobankbiljetten zo milieuvriendelijk mogelijk maken en er tegelijk voor zorgen dat contant geld ruim beschikbaar en geaccepteerd blijft.
De contantgeldstrategie van het Eurosysteem zet uiteen hoe belangrijk wij contante euro’s vinden. Contant geld is een belangrijk onderdeel van onze economie, en we willen dat dit voor iedereen beschikbaar en toegankelijk blijft. Ook is het belangrijk dat bankbiljetten zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.
Wat is de ecologische voetafdruk van het betalen met eurobankbiljetten?
Het gebruik van eurobankbiljetten als betaalmiddel door één persoon gedurende een heel jaar komt overeen met een autorit van acht kilometer. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar de ecologische voetafdruk van bankbiljetten volgens de PEF-methodologie (Product Environmental Footprint).
Het onderzoek omvat een beoordeling op basis van een door de Europese Commissie ontwikkelde methodologie, en bouwt voort op een in 2004 uitgevoerde levenscyclusbeoordeling naar de milieueffecten van de eerste serie eurobankbiljetten. De uitkomst van dit eerste onderzoek heeft geleid tot maatregelen om de milieueffecten te verminderen, zoals een verschuiving naar het gebruik van 100% duurzaam katoen tijdens de productie en een verbod op het storten van bankbiljettenafval.
In het onderzoek kijken we naar de gehele levenscyclus van eurobankbiljetten, van de inkoop van grondstoffen en productie tot distributie en afvalverwerking. De resultaten geven aan waar we vooruitgang hebben geboekt, en helpen ons om meer manieren te vinden om de ecologische voetafdruk van onze bankbiljetten te verkleinen.
Blik op de toekomst
We zetten ons voortdurend in om bankbiljetten milieuvriendelijker te maken, en zoeken naar manieren om het materiaal en de onderdelen voor de productie van bankbiljetten beter in te zetten.
Ook fabrikanten van geldautomaten en banken hebben stappen gezet om de ecologische voetafdruk van geldautomaten en de infrastructuur van de geldomloop te verkleinen. Bovendien kijken we naar manieren om de ecologische voetafdruk van het transport van bankbiljetten te verminderen, onder andere door het gebruik van duurzamere brandstoffen en energiebronnen.
En we doen onderzoek naar alternatieve methoden om bankbiljettenafval te verwerken, waaronder recycling en hergebruik. De ontwikkeling van dergelijke methoden is in volle gang.
De bevindingen van het onderzoek naar de ecologische voetafdruk worden meegenomen in de ontwikkeling van eurobankbiljetten in de toekomst.
Lees meer
Meer informatie
Bekijk de veelgestelde vragen over het onderzoek naar de ecologische voetafdruk voor meer informatie.
Veelgestelde vragenVoor de media
Het bijbehorende persbericht belicht de belangrijkste aspecten van het onderzoek naar de ecologische voetafdruk.
Persbericht