SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Overblik over pengepolitik og markeder

Prisstabilitet er pengepolitikkens bedste bidrag til økonomisk vækst

ECB's hovedmål er prisstabilitet. Med vores mål om at bevare euroens værdi arbejder vi til gavn for borgerne i euroområdet. I dette afsnit fortæller vi om vores politiske strategi, de værktøjer, vi bruger, og hvordan de påvirker dig i din hverdag. 

Vi følger også de finansielle markeder. Herigennem får vi de informationer, som vi har brug for til at udføre vores vigtigste opgave – at holde priserne stabile – for stabile priser bidrager til økonomisk vækst.

Pengepolitiske beslutninger

Vi træffer pengepolitiske beslutninger hver sjette uge. Her besluttes det, hvad der skal gøres for at holde inflationen på 2 pct.-målet. Umiddelbart efter at beslutningerne er truffet, giver formanden og næstformanden en detaljeret redegørelse på en pressekonference.

Pengepolitiske beslutninger med mere

Pengepolitisk erklæring

Vi træffer pengepolitiske beslutninger hver sjette uge. Her besluttes det, hvad der skal gøres for at holde inflationen under kontrol. Den visualiserede udgave af vores erklæring giver en kort og letforståelig forklaring.

Vores pengepolitiske erklæring – et hurtigt overblik

Pengepolitiske værktøjer og tiltag

ECB's pengepolitik påvirker, hvor meget du skal betale for at låne, og hvor meget du får i rente på din opsparing. Vi styrer renterne med sigte på prisstabilitet i euroområdet. Læs mere om, hvordan vores værktøjer og tiltag fungerer.

Flere oplysninger om vores værktøjer

Pengepolitiske operationer

Ud over at fastsætte de officielle renter udfører vi markedsoperationer. Du kan se de seneste tal for disse operationer her.

Få mere at vide

Sikkerhedsstillelse

Når bankerne låner penge af os, skal de stille tilstrækkelig sikkerhed for lånet. Vil du vide mere om, hvad vi accepterer som sikkerhed? Og om der findes statistik over den sikkerhed, vi har modtaget?

Mere information om sikkerhedsstillelse
Covid-19
Vores reaktion på pandemien

Genemsigtighed

Få mere at vide om grundlaget for vores pengepolitiske beslutninger og om samarbejdet på tværs af Europa

Sammendrag af drøftelserne på de pengepolitiske møder

Vi offentliggør sammendrag af drøftelserne på møderne i Styrelsesrådet, hvor de pengepolitiske beslutninger træffes. Disse dokumenter indeholder et sammendrag af de drøftelser, der har fundet sted.

Sammendrag af drøftelserne på de pengepolitiske møder
Economic Bulletin

Economic Bulletin giver et yderligere indblik i den økonomiske, finansielle og monetære udvikling, der danner grundlag for vores pengepolitiske beslutninger.

Læs mere
Markedskontaktgrupper

Vi har nedsat forskellige markedskontaktgrupper for at sikre, at vores pengepolitik gennemføres nemt og effektivt. Disse grupper gør det også muligt for os at tale med forskellige markedsdeltagere og følge udviklingen på de globale finansielle markeder tættere.

Markedskontaktgrupper
Offentlige høringer

Med mellemrum beder vi om input til afgørelser og initiativer, der påvirker de finansielle markeder. Ved direkte at inddrage mennesker, der deltager i eller er interesserede i disse markeder, kan vi drage nytte af deres viden.

Se vores igangværende og afsluttede offentlige høringer
Vil du vide mere? Se vores explainer
Få mere at vide
Hvad er pengepolitik?

Alle sider i dette afsnit