Beskadigede og blækplettede eurosedler
Beskadigede eurosedler
De nationale centralbanker i euroområdet arbejder for at sikre, at alle eurosedler er ægte, ubeskadigede og rene, inden de bliver sendt tilbage i omløb. Centralbankerne anvender fuldautomatiske maskiner til at efterse og sortere de modtagne eurosedler, så kvalitetsniveauet kan holdes højt. Snavsede eller beskadigede eurosedler destrueres.
Kan jeg få mine eurosedler ombyttet eller erstattet?
De nationale centralbanker i euroområdet ombytter eurosedler, som er blevet beskadiget, revet i stykker eller ødelagt ved et uheld, forudsat at visse kriterier er opfyldt. Hvis du er i besiddelse af mere end halvdelen af en beskadiget euroseddel, eller hvis du kan bevise, at den manglende del af eurosedlen er blevet ødelagt, kan den nationale centralbank ombytte den. Bevidst ødelagte eller beskadigede eurosedler ombyttes ikke.
Ombytning er som hovedregel gratis. Dit lands nationale centralbank kan give yderligere oplysninger.
Blækplettede eurosedler
Er du stødt på en euroseddel, der var plettet af blæk?
Hvis nogen prøver på at give dig en blækplettet euroseddel, må du ikke tage imod den. Den er sandsynligvis stjålet. Nogle blækplettede eurosedler er blevet beskadiget af tyverisikringsudstyr, da en forbrydelse blev begået. Blækket stammer fra et intelligent system til neutralisering af pengesedler, som blev aktiveret, da kriminelle åbnede en beskyttet pengebeholder, fx en pengeautomat eller en boks i en pansret bil. Disse tyverisikringssystemer gør stjålne sedler ubrugelige og værdiløse og nedbringer således risikoen for, at detailhandlende, banker og andre kontanthåndterende virksomheder bliver ofre for kriminalitet.
Dette er en af de mest almindelige metoder til at gøre stjålne eurosedler ubrugelige, men der findes også andre metoder, fx lim. Lim får alle sedlerne i en kassette til en pengeautomat til at klistre sammen og blive til en stor blok. Forsøger man at fjerne de enkelte eurosedler, går de i stykker.
Hvordan genkender man en stjålen blækplettet euroseddel?
Når en euroseddel får farve fra en tyverisikring, suges sikkerhedsblækket op i eurosedlen. De farver, der oftest anvendes til sikkerhedsblæk, er klar violet, grøn, blå, rød eller sort. Blækket flyder normalt fra kanten og ind mod midten af sedlen og efterlader et karakteristisk mønster. Nogle gange kan misfarvning skyldes kemikalier, som de kriminelle har anvendt til at fjerne blækket. Det kan medføre, at eurosedlernes oprindelige farver også ændres, og at nogle af sikkerhedselementerne beskadiges eller endda forsvinder.
Er alle blækplettede eurosedler stjålne?
Nej, hvis der er meget svage pletter eller kun enkelte små pletter på eurosedlen, og kanterne er intakte, er pletterne højst sandsynligt opstået ved et uheld. Sådanne pletter kan snarere skyldes en utæt pen end en tyverisikring. Eurosedler som denne er temmelig sikkert ikke blevet stjålet, og dem kan man godt tage imod.
Hvad gør jeg, hvis nogen giver mig en blækplettet euroseddel, der helt klart er blevet plettet af tyverisikringsudstyr?
- Lad være med at tage imod den, og bed om en anden i stedet. Du kan ikke være sikker på, at personen, der giver dig den, er den retmæssige ejer.
Nægt at tage imod affarvede eller misfarvede eurosedler. Kriminelle har højst sandsynligt forsøgt at fjerne blækpletter fra tyverisikring ved at vaske eller affarve dem.
Hvis du har taget imod en blækplettet euroseddel, skal du tage den med i din bank eller nationale centralbank og her fortælle, hvordan du fik den. Den nationale centralbank kontrollerer, om blækpletterne stammer fra en tyverisikring. Den kan eventuelt inddrage politiet, som kan bruge sedlen som bevis i deres efterforskning.
Det kan ske, at du ikke kan få erstatning, hvis efterforskningen viser, at blækpletterne stammer fra en tyverisikring. De nationale centralbanker kan kun ombytte eurosedler med pletter fra tyverisikringsudstyr, hvis anmodningen kommer fra sedlernes oprindelige ejer, der var offer for den kriminelle aktivitet, som førte til, at eurosedlerne blev plettede.
Hvis undersøgelserne viser, at blækpletterne ikke stammer fra en tyverisikring, og at pletterne på sedlen er opstået tilfældigt, modtager du en ny euroseddel eller en pengeoverførsel til din bankkonto.
Har du flere spørgsmål? Læs artikel 3 i Den Europæiske Centralbanks afgørelse om ombytning af beskadigede eurosedler.