content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Еврото

Еврото ни обединява

Евробанкнотите и монетите са нещо осезаемо, напомнящо ни всеки ден за свободата, удобството и възможностите, които ни дава ЕС.

На 1 януари 1999 г. 11 държави от ЕС приемат еврото като своя нова обща парична единица. Първоначално еврото е електронна валута. Евробанкнотите и монетите са въведени три години по-късно.

Днес еврото е валутата на 20 държави от ЕС и над 346 милиона европейци. То е една от най-значимите валути в света, а на нас в ЕЦБ ни е поверено опазването на неговата стойност.

Бъдещите банкноти

Разработваме бъдещите банкноти така, че да бъдат по-сигурни, устойчиви и близки за европейските граждани на всякаква възраст и с всякакъв произход. Прочетете за различните етапи в процеса и за това как можете да участвате в него.

Научете повече за плановете ни за бъдещите банкноти

Защо са важни парите в брой?

Въпреки че хората все по-често избират цифровите плащания, парите в брой остават незаменими и запазват важната си роля. Те са единствената форма на пари, която всеки може да притежава и използва директно. Дават възможност за свобода, неприкосновеност на личния живот и социално приобщаване. По-малко уязвими са от киберпрестъпления и измами. Освен това са защитени от неизпълнение, тъй като са централнобанкови пари.

Научете повече за ролята на парите в брой

Стратегия на Евросистемата за парите в брой

ЕЦБ и централните банки от еврозоната преследват пет стратегически цели, за да Ви гарантират, че както сега, така и за в бъдеще ще можете свободно да използвате пари в брой като платежно средство. Нашата стратегия гарантира, че парите в брой са все така общодостъпни и общоприети като конкурентно и надеждно средство за разплащане и съхранение на стойността.

Нашите стратегически цели, свързани с парите в брой

По-силни заедно

Еврото улеснява живота ни, като опростява работата, търговията, пътуването, ученето и живота в чужбина. Ние в ЕЦБ работим за бъдеще, в което еврото допринася още повече за Вашето благоденствие.

Кристин Лагард: Какво е за нас еврото

Как еврото благоприятства бизнеса на европейците?

Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката на еврозоната. Научете как единната валута е полезна за предприемачите и собствениците на малки фирми.

Видео

Сигурни и трайни банкноти

Инвестираме в проучването на нови технологии, за да направим банкнотите по-сигурни и неподатливи на износване. От 2013 г. до 2019 г. въведохме в обращение втора серия банкноти, наречена „Европа“. В тях са включени иновативни защитни елементи.

Запознайте се със защитните елементи

Серия „Европа“ вече е завършена

През май 2019 г. влязоха в обращение новите банкноти от 100 и 200 евро. Те са последни в серията банкноти „Европа“, които са по-трайни и съдържат нови защитни елементи.

Разгледайте евробанкнотите в 3D изображения
ПРОФЕСИОНАЛНО БОРАВЕЩИ С ПАРИ В БРОЙ
Вие боравите професионално с пари в брой в търговска банка, пощенски клон или друга организация?
ОЩЕ ЗА ЕВРОТО

Научете повече по теми, свързани с банкнотите

Данни за банкнотите в обращение

Ние изучаваме внимателно обращението на евробанкнотите и търсенето на такива банкноти, така че винаги да ги имате на разположение.

Банкноти и монети в обращение – статистика

Международната роля на еврото

Еврото е сред най-значимите валути в света. Ние следим и докладваме за използването на еврото извън еврозоната.

Прочетете последния ни доклад
ЗА НЕСПЕЦИАЛИСТИ: ПРОЧЕТЕТЕ НАШАТА ОБЯСНИТЕЛНА СТАТИЯ
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Как става присъединяването към еврозоната?

Всички страници в този раздел