Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Στοιχεία του σχεδίου

Αρχιτεκτονικές εικόνες

Το σχέδιο της σειράς «Ευρώπη» βασίζεται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς τραπεζογραμματίων. Όμως, τα νέα τραπεζογραμμάτια έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να αποκτήσουν μια νέα εικόνα και να ενσωματώσουν ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια των δύο σειρών θα διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.

Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων.

Στην πρόσθια όψη των τραπεζογραμματίων ευρώ και των δύο σειρών απεικονίζονται παράθυρα και πύλες. Τα στοιχεία αυτά συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα και το πνεύμα συνεργασίας στην Ευρώπη. Οι γέφυρες στην οπίσθια όψη συμβολίζουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης, καθώς και μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Όπως στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, στα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς «Ευρώπη» απεικονίζονται αρχιτεκτονικοί ρυθμοί διαφόρων περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δεν απεικονίζονται όμως υπαρκτά μνημεία ή γέφυρες. Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί είναι οι εξής:

  • 5 ευρώ: Κλασικός
  • 10 ευρώ: Ρωμανικός
  • 20 ευρώ: Γοτθικός
  • 50 ευρώ: Αναγεννησιακός
  • 100 ευρώ: Μπαρόκ και ροκοκό
  • 200 ευρώ: Αρχιτεκτονική του σιδήρου και του γυαλιού του 19ου αιώνα

Χάρτης της Ευρώπης

Μια γεωγραφική απεικόνιση της Ευρώπης εμφανίζεται στην οπίσθια όψη και των δύο σειρών τραπεζογραμματίων ευρώ. Στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» απεικονίζεται ένας αναθεωρημένος χάρτης της Ευρώπης, ο οποίος περιλαμβάνει τη Μάλτα και την Κύπρο. Στα μικροσκοπικά πλαίσια στο κάτω μέρος των τραπεζογραμματίων εμφανίζονται τα Κανάρια Νησιά και ορισμένα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας στα οποία χρησιμοποιείται επίσης το ευρώ. Τα πολύ μικρά νησιά δεν απεικονίζονται στα τραπεζογραμμάτια γιατί η χρήση εκτύπωσης όφσετ σε μεγάλη κλίμακα δεν επιτρέπει την ακριβή αναπαραγωγή τους.

Χρώματα

Κάθε τραπεζογραμμάτιο έχει ένα χαρακτηριστικό χρώμα. Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της σειράς «Ευρώπη» έχουν τα ίδια χρώματα με αυτά της πρώτης σειράς, δηλαδή το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ είναι γκρι, το τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ είναι κόκκινο, το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ είναι μπλε, το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι πορτοκαλί, το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ είναι πράσινο και το τραπεζογραμμάτιο των 200 ευρώ είναι κίτρινο-καφέ.

Άλλα χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι τα εξής:

  • Το όνομα του νομίσματος - ευρώ - με λατινικά (EURO) και ελληνικά (EYPΩ) στοιχεία στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη» το όνομα αναγράφεται και με κυριλλικά στοιχεία (EBPO), ως αποτέλεσμα της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.
  • Τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ και σε δέκα γλωσσικές παραλλαγές στα νέα τραπεζογραμμάτια των 50, 100 και 200 ευρώ, στα οποία λαμβάνεται υπόψη η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το 2013. Οι συντομογραφίες παρατίθενται σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΕΕ για τη σειρά αναφοράς των χωρών και των επίσημων γλωσσών.
    • BCE (γαλλικά, ιρλανδικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, ισπανικά)
    • ECB (τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, λετονικά, λιθουανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά)
    • ЕЦБ (βουλγαρικά)
    • EZB (γερμανικά)
    • EKP (εσθονικά, φινλανδικά)
    • ΕΚΤ (ελληνικά)
    • ESB (κροατικά)
    • EKB (ουγγρικά)
    • BĊE (μαλτέζικα)
    • EBC (πολωνικά)
  • Το σύμβολο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων ©.
  • Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως συνέβη και με την πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων, κατά τη φάση σχεδιασμού της σειράς «Ευρώπη» ζητήθηκε η γνώμη ατόμων με προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν ειδικά χαρακτηριστικά στα τελικά σχέδια.

Υπογραφές

Τα τραπεζογραμμάτια φέρουν την υπογραφή του Willem F. Duisenberg, του Jean-Claude Trichet, του Mario Draghi ή της Christine Lagarde, δηλ. των τεσσάρων πρώτων προέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα τα τραπεζογραμμάτια έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος.

Πρώτη σειρά

Willem F. Duisenberg
Jean-Claude Trichet
Mario Draghi

Σειρά «Ευρώπη»

Mario Draghi
Christine Lagarde

Σειριακοί αριθμοί στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη»

Οι σειριακοί αριθμοί της εν λόγω σειράς είναι οι δύο αριθμοί που είναι τυπωμένοι στην οπίσθια όψη του τραπεζογραμματίου: ένας οριζόντιος αριθμός σε μαύρο χρώμα και ένας κατακόρυφος αριθμός σε άλλο χρώμα.

Ο οριζόντιος αριθμός αποτελείται από δύο γράμματα και δέκα ψηφία. Το πρώτο γράμμα αποτελεί τον κωδικό αναγνώρισης του τυπογραφείου - βλ. τον παρακάτω πίνακα. Το δεύτερο γράμμα δεν αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο. Απλώς καθιστά δυνατή τη δημιουργία περισσότερων σειριακών αριθμών.

Τυπογραφεία και κωδικοί

Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
Τράπεζα της Ελλάδος Y
Giesecke & Devrient GmbH (Μόναχο) X
Giesecke & Devrient GmbH (Λειψία) W
IMBISA V
Banque de France U
Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
Banca d'Italia S
Bundesdruckerei GmbH R
Joh. Enschede Security Printing BV P
Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
Valora M
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο L
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο K
De La Rue Currency (Gateshead) J
De La Rue Currency (Loughton) H
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο G
Oberthur Fiduciaire AD (Σόφια) F
Oberthur Fiduciaire SAS (Chantepie) E
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο C
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο B
Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο A

Κωδικοί χωρών στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς

Το γράμμα ή ο κωδικός χώρας που αναγράφεται πριν από τον σειριακό αριθμό δηλώνει την κεντρική τράπεζα η οποία ανέθεσε την εκτύπωση ενός τραπεζογραμματίου (όχι όμως απαραίτητα και τη χώρα στην οποία έγινε η εκτύπωση), όπως φαίνεται παρακάτω:

Το συγκεκριμένο τραπεζογραμμάτιο, το οποίο φέρει το γράμμα «S», εκτυπώθηκε για την Banca d'Italia. Οι κωδικοί των χωρών παρατίθενται παρακάτω.

Κωδικοί χωρών

¹ Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Banque centrale du Luxembourg και δεν έχουν τεθεί σε κυκλοφορία φέρουν τον κωδικό των κεντρικών τραπεζών των χωρών στις οποίες παράγονται τα τραπεζογραμμάτια για λογαριασμό του Λουξεμβούργου.
Βέλγιο Z
Γερμανία X
Εσθονία D
Ιρλανδία T
Ελλάδα Y
Ισπανία V
Γαλλία U
Ιταλία S
Κύπρος G
Λετονία C
Λιθουανία B
Λουξεμβούργο ¹
Μάλτα F
Κάτω Χώρες P
Αυστρία N
Πορτογαλία M
Σλοβενία H
Σλοβακία E
Φινλανδία L

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα