content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Što je kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja?

13. rujna 2018.

Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja (GOR) jest kamatna stopa koju banke plaćaju kada posuđuju novac od ESB-a na tjedan dana. Kada to čine, moraju dati kolateral kao jamstvo da će taj novac biti vraćen.

Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja jedna je od triju kamatnih stopa koje ESB određuje svakih šest tjedana u sklopu svojih aktivnosti usmjerenih na održavanje stabilnosti cijena u europodručju.

Druge su dvije stope kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke, odnosno stopa po kojoj banke mogu dobivati prekonoćne kredite od ESB-a (što je za njih skuplje nego zaduživanje na tjedan dana), i kamatna stopa na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke, kojom se određuje kamata koju banke dobivaju – ili koju moraju platiti kada su kamatne stope negativne – za prekonoćne depozite kod ESB-a.