content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Wat is de rente voor de basisherfinancieringstransacties?

13 september 2018

De rente voor de basisherfinancieringstransacties is de rente die banken betalen als zij voor een periode van één week geld lenen van de ECB. Als ze dit doen, moeten ze onderpand inbrengen om te garanderen dat ze het geld terugbetalen.

De rente voor de basisherfinancieringstransacties is een van de drie rentetarieven die de ECB elke zes weken vaststelt in het kader van haar werkzaamheden om de prijzen in het eurogebied stabiel te houden.

De twee andere rentetarieven zijn de rente voor de marginale beleningsfaciliteit, de rente waartegen banken voor een zeer korte periode (één dag) geld kunnen lenen bij de ECB (dit kost ze meer dan wanneer ze voor één week geld lenen), en de rente voor de depositofaciliteit, die bepalend is voor de rente die de banken ontvangen (of moeten betalen in het geval van een negatief rentetarief) voor het plaatsen van geld bij de ECB voor een zeer korte periode (één dag).