Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Decizii adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE (altele decât deciziile de stabilire a ratelor dobânzilor)

Ianuarie 2025

31 ianuarie 2025

Comunicare externă

Traducerea casetelor din Buletinul economic al BCE

La data de 19 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat noi dispoziții pentru traducerea casetelor din Buletinul economic în limbile zonei euro, potrivit cărora băncile centrale naționale responsabile vor decide în mod voluntar dacă le vor traduce sau nu. Această decizie ia în considerare natura evolutivă a conținutului acestor casete și aliniază regimul lor de traducere la cel aplicabil articolelor. Noile dispoziții, care respectă în continuare obligațiile statutare de raportare ale BCE, vor fi aplicabile începând cu ediția 1/2025 a Buletinului economic.

Operațiuni de piață

Introducerea unui cadru armonizat pentru sistemele statistice interne de evaluare a creditelor

La data de 19 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat un cadru armonizat pentru sistemele statistice interne de evaluare a creditelor (statistical in-house credit assessment systems – S-ICAS) ale băncilor centrale naționale. Majoritatea S-ICAS au fost introduse ca răspuns la pandemia de COVID-19 pentru a evalua bonitatea companiilor nefinanciare (în special, IMM) printr-o abordare cantitativă. Începând cu 1 ianuarie 2026, S-ICAS vor fi acceptate ca sursă suplimentară de evaluare a creditului în cadrul general, sub rezerva respectării cadrului armonizat. Modificările juridice necesare vor intra în vigoare în următorul ciclu de actualizare a documentației generale. A se vedea, de asemenea, comunicatul de presă pe această temă din data de 29 noiembrie privind modificările aduse cadrului de garantare al Eurosistemului pentru asigurarea unei armonizări sporite.

Abordarea armonizată în ceea ce privește stabilirea cuantumurilor sancțiunilor ca urmare a erorilor de raportare sau calculare a rezervelor minime obligatorii

La data de 7 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a aprobat o metodologie de sancționare a încălcărilor legate de cerințele privind rezervele minime obligatorii care intră sub incidența articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2531/98 al Consiliului. Fără a aduce atingere Regulamentului (CE) nr. 2532/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 cu privire la atribuțiile Băncii Centrale Europene în materie de sancțiuni, metodologia armonizează stabilirea sancțiunilor posibile, în special în cazul încălcărilor cerințelor privind raportarea pasivelor utilizate la calcularea bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii sau al încălcărilor intervenite la calcularea bazei de calcul a rezervelor minime obligatorii și/sau a rezervelor minime obligatorii, astfel cum se specifică la articolele 3, 5 și/sau 6 din Regulamentul (UE) 2021/378. Metodologia aprobată va asigura aplicarea consecventă și uniformă a sancțiunilor, asigurând astfel tratamentul egal al instituțiilor de credit din zona euro, respectarea principiului proporționalității în stabilirea sancțiunii adecvate, precum și transparența și imparțialitatea deciziilor BCE atunci când se impun sancțiuni instituțiilor. La aceeași dată, Consiliul guvernatorilor a aprobat, de asemenea, o abordare armonizată a tratamentului aplicat remunerărilor incorecte care rezultă din rezervele minime obligatorii bazate pe raportări sau calcule incorecte ca urmare a unor astfel de încălcări.

Politică macroprudențială și stabilitate financiară

Declarația Consiliului guvernatorilor privind politicile macroprudențiale

La data de 19 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a luat notă de un cadru optimizat al BCE pentru evaluarea amortizoarelor de capital ale altor instituții de importanță sistemică (other systemically important institutions – O-SII), care analizează importanța sistemică a O-SII nu numai la nivelul fiecărui stat membru individual, ci și al uniunii bancare în ansamblu. Consiliul guvernatorilor a aprobat în acest sens o declarație privind politicile macroprudențiale, disponibilă pe website-ul BCE.

Infrastructura pieței și plăți

Avizele BCE cu privire la autorizarea tokenurilor raportate la active în conformitate cu Regulamentul privind piețele criptoactivelor

La data de 30 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat un proces menit să asigure emiterea în timp util a avizelor BCE privind MiCAR cu privire la autorizarea emitenților de tokenuri raportate la active (asset-referenced tokens – ART) în conformitate cu Regulamentul (UE) 2023/1114 privind piețele criptoactivelor (Markets in Crypto-Assets – MiCAR). MiCAR stabilește un cadru armonizat pentru piețele criptoactivelor la nivelul Uniunii, prevăzând norme specifice pentru criptoactive și serviciile și activitățile conexe care nu sunt încă reglementate de actele legislative ale Uniunii privind serviciile financiare, inclusiv ART și tokenuri asimilate monedelor electronice (electronic money tokens – EMT). În conformitate cu MiCAR, BCE trebuie să emită un aviz cu privire la autorizarea unui emitent de ART și să transmită avizul autorității competente respective în termen de 20 de zile lucrătoare de la data primirii proiectului de decizie și a cererii autorității competente respective.

Actualizarea cadrului TIBER-EU

La data de 23 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a aprobat versiunea actualizată a cadrului TIBER-EU și a documentelor de orientare aferente pentru a le alinia pe deplin la standardele tehnice de reglementare prevăzute în Actul privind reziliența operațională digitală (Digital Operational Resilience Act – DORA) cu privire la testele de penetrare bazate pe amenințări, având în vedere intrarea în vigoare a DORA la 17 ianuarie 2025. Cadrul TIBER-EU și documentele de orientare aferente, în versiunea actualizată, sunt disponibile pe website-ul BCE.

Avize privind acte juridice

Avizul BCE cu privire la furnizarea de asistență pentru acoperirea nevoii de lichiditate în situații de urgență

La data de 16 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/40, la solicitarea Българска народна банка (Banca Națională a Bulgariei).

Avizul BCE cu privire la impozitul pe dobânda netă și venitul din comisioane al anumitor instituții financiare

La data de 17 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/41, la solicitarea Banco de España.

Avizul BCE cu privire la monitorizarea sistemelor de plăți

La data de 30 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2024/42, la solicitarea Banco de Portugal.

Avizul BCE cu privire la monitorizarea furnizorilor de servicii de transmitere a mesajelor financiare

La data de 17 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2025/1, la solicitarea guvernatorului Banque Nationale de Belgique/Nationale Bank van België.

Avizul BCE cu privire la sistemul național de securitate cibernetică

La data de 20 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a adoptat Avizul CON/2025/2, la solicitarea Ministerului Afacerilor Digitale din Polonia.

Guvernanță corporativă

Mandatul revizuit al Comitetului auditorilor interni și versiunea revizuită a Cartei de audit a Eurosistemului/SEBC și a MUS

La data de 16 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat mandatul revizuit al Comitetului auditorilor interni (Internal Auditors Committee – IAC), unul dintre comitetele Eurosistemului/SEBC, precum și o versiune revizuită a Cartei de audit a Eurosistemului/SEBC și a MUS. Revizuirile reflectă noile standarde globale de audit intern emise de Institutul Auditorilor Interni, care au intrat în vigoare la 9 ianuarie 2025. Mai exact, mandatul și carta au fost reunite într-un singur document. Versiunea revizuită a mandatului IAC și cea a Cartei de audit sunt disponibile pe website-ul BCE.

Mandatul revizuit al Comitetului de audit

La data de 30 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor a aprobat o versiune revizuită a mandatului Comitetului de audit și publicarea acesteia pe website-ul BCE. Această revizuire ad-hoc a mandatului reflectă noile standarde globale de audit intern, care au intrat în vigoare la 9 ianuarie 2025 și care includ o serie de modificări și clarificări suplimentare cu privire la aspectele procedurale și organizatorice. Mandatul, care trebuie revizuit cel puțin o dată la trei ani, este disponibil pe website-ul BCE.

Președintele Comitetului de audit al BCE

Dl Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, va prelua funcția de președinte al Comitetului de audit al BCE până la încetarea mandatului său de guvernator al De Nederlandsche Bank în luna iulie 2025. Dl Knot îi succedă în acest rol dlui Stournaras, guvernatorul Bank of Greece.

Optimizări ale publicărilor de informații financiare comune ale Eurosistemului legate de schimbările climatice pentru 2025

La data de 23 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a aprobat publicarea de informații financiare comune actualizate ale Eurosistemului legate de schimbările climatice pentru portofoliile care nu au legătură cu politica monetară, în vederea sporirii în continuare a transparenței cu privire la expunerea portofoliilor Eurosistemului la riscurile climatice și cu privire la amprenta de carbon a acestora. Modificările, care aliniază mai atent informațiile publicate la cele mai bune standarde de piață și reglementări ale UE, lărgesc gama informațiilor publicate și sporesc calitatea acestora. De asemenea, acestea marchează începutul extinderii, în mod voluntar, către publicarea unor indicatori legați de natură.

Bancnote și monede

Selectarea unor motive posibile pentru viitoarele bancnote euro

La data de 29 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor a decis cu privire la selectarea unor motive posibile pentru viitoarele bancnote euro. Aceste motive sunt bazate pe cele două teme selectate anterior: „Cultura europeană: spațiile culturale comune” și „Râuri și păsări: reziliența în diversitate”. Această decizie se întemeiază pe un proces inclusiv care a beneficiat de feedback din partea publicului și a mai multor grupuri de experți.

Supravegherea bancară a BCE

Ghidul BCE privind participarea în cadrul colegiilor de supraveghere consultative instituite în temeiul MiCAR

La data de 18 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la proiectul de orientare a BCE, elaborat de Consiliul de supraveghere, care prezintă rolul BCE în cadrul colegiilor de supraveghere consultative pentru emitenții semnificativi de ART și EMT instituite în temeiul MiCAR.

Raportul final în baza Recomandării CERS/2019/18 privind partajarea informațiilor referitoare la sucursale în scopuri macroprudențiale

La data de 19 decembrie 2024, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la raportul final al BCE, aprobat de Consiliul de supraveghere, privind punerea în aplicare a Recomandării A – cu privire la cooperarea și schimbul de informații – și întocmit în conformitate cu Recomandarea CERS/2019/18 privind colectarea și schimbul de informații în scopuri macroprudențiale cu privire la sucursalele instituțiilor de credit care au sediul principal într-un alt stat membru sau într-o țară terță.

Sancțiuni administrative impuse unei bănci din zona euro

La data de 20 decembrie 2024, BCE a anunțat că a impus BNP Paribas Fortis SA/NV o sancțiune administrativă în valoare de 10,4 milioane EUR pentru raportarea activelor ponderate în funcție de risc calculate în mod eronat pentru riscul de credit. Un comunicat de presă pe această temă este disponibil pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Respectarea de către BCE a Ghidului comun privind cooperarea în materie de monitorizare și schimbul de informații între autoritățile europene de supraveghere și autoritățile competente

La data de 6 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a notifica ABE cu privire la faptul că, în ceea ce privește instituțiile semnificative aflate sub supravegherea sa directă, BCE intenționează să se conformeze, până la 30 aprilie 2025, Ghidului comun privind cooperarea în materie de monitorizare și schimbul de informații dintre autoritățile europene de supraveghere (AES) și autoritățile competente în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/2554 (JC 2024-36). Acest ghid a devenit aplicabil de la 17 ianuarie 2025.

Abrogarea deciziilor BCE privind raportarea incidentelor cibernetice și externalizarea

La data de 7 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a adopta două modele de decizii de abrogare a deciziilor privind raportarea incidentelor cibernetice către BCE și colectarea datelor referitoare la acordurile de externalizare. BCE a decis să abroge aceste decizii și să reducă sarcina de raportare a instituțiilor semnificative vizate, având în vedere că aceste colectări de date ar dubla, cel puțin parțial, informațiile colectate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/2554 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar, care a devenit aplicabil la 17 ianuarie 2025.

Decizia BCE privind criteriile de notificare a deciziilor de supraveghere referitoare la testările la stres în scopul supravegherii

La data de 10 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a adopta Decizia BCE/2025/1 de stabilire a criteriilor de notificare a deciziilor de supraveghere referitoare la testările la stres în scopul supravegherii. Această decizie a BCE de aplicare generală este completată de decizii individuale adresate entităților supravegheate individuale cu privire la raportarea de informații către BCE cu privire la testarea la stres în scopul supravegherii din 2025. Informații mai detaliate privind testarea la stres în scopul supravegherii din 2025, care a fost anunțată la 20 ianuarie 2025, sunt disponibile pe website-ul BCE privind supravegherea bancară.

Orientările BCE privind entitățile supravegheate participante în cadrul testărilor la stres din 2025

La data de 17 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a adopta orientările BCE și modelul BCE pentru asigurarea calității în ceea ce privește testările la stres din 2025 pentru entitățile supravegheate participante. Aceste orientări completează actul juridic al BCE de aplicare generală privind raportarea de informații cu privire la testarea la stres (Decizia BCE/2025/1 de stabilire a criteriilor pentru notificarea deciziilor în materie de supraveghere în vederea testărilor la stres în scopul supravegherii) și deciziile BCE adresate băncilor individuale.

Întrebări frecvente privind abordarea intermediară a BCE în contextul EMIR 3

La data de 30 ianuarie 2025, Consiliul guvernatorilor nu a formulat nicio obiecție cu privire la o propunere a Consiliului de supraveghere de a adopta o comunicare publică referitoare la abordarea propusă și clarificările operaționale conexe adresate instituțiilor semnificative în ceea ce privește abordarea intermediară referitoare la tratamentul cerințelor privind marja inițială în conformitate cu Regulamentul privind infrastructura pieței europene (European Market Infrastructure Regulation – EMIR). Întrebările frecvente privind aprobările modelelor de marjă inițială în conformitate cu EMIR 3, care sunt publicate pe website-ul BCE privind supravegherea bancară, explică abordarea intermediară a BCE în etapa de tranziție prevăzută de EMIR 3.

CONTACT

Banca Centrală Europeană

Direcția generală comunicare

Reproducerea informațiilor este permisă numai cu indicarea sursei.

Contacte media