Käteiseuron käyttöönoton edistyminen
Kun eurosetelien ja -kolikoiden käyttöönotosta on nyt kulunut vajaa kuukausi, euroalueella käytetään käteismaksuissa enää lähes pelkästään euroja, vaikka useimpien euroalueen maiden kansalliset setelit ovat edelleen laillisia maksuvälineitä. Käteiseuron käyttöönoton onnistuminen joka suhteessa on huolellisen valmistautumisen tulos. Logistinen urakka oli hyvin laaja, ja eurojärjestelmän eli Euroopan keskuspankin ja euroalueen 12 kansallisen keskuspankin oli muun muassa oikeudellisista syistä otettava huomioon eri maiden omat infrastruktuurit ja käyttöönottosuunnitelmat yli 300 miljoonan asukkaan euroalueella sekä euron käyttäjät euroalueen ulkopuolella. Suuren saavutuksen taustalla on myös vähittäiskauppiaiden, luottolaitosten ja muiden tärkeiden osapuolten huolellinen valmistelutyö sekä suuren yleisön nopea tottuminen uuteen rahaan.
Noin 80 % nyt liikkeessä olevista euroseteleistä eli 6,4 miljardia seteliä, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 133 miljardia euroa, jaettiin ennakkoon pankeille ja yrityksille jo ennen E-päivää 1.1.2002. Eurokolikoita jaettiin ennakkoon yli 37,5 miljardia kappaletta (yli 97 % nyt liikkeessä olevista eurokolikoista) eli noin 12,4 miljardin euron arvosta. Seteleiden ja kolikoiden ennakkojakelu helpotti osaltaan käteiseuron käyttöönottoa. Eurokolikkopakkaukset olivat hyvin suosittuja ja kahden viikon aikana myytiin 150 miljoonaa pakkausta, mikä kertoo euroalueen asukkaiden myönteisestä asennoitumisesta uuteen rahaan. Monenlaiset kampanjat, joista mainittakoon erityisesti Euro 2002 -tiedotuskampanja, helpottivat tutustumista uusiin rahoihin jo ennen niiden käyttöönottoa.
Käteiseuron käyttöönotto lähti etenemään hyvin ja nopeasti 1.1.2002, eikä ongelmia ole juuri ilmennyt. Ensimmäisen viikon jälkeen yli 50 % käteismaksuista suoritettiin euroissa ja pankkiautomaatit oli muunnettu euroilla toimiviksi.
Tällä hetkellä liikkeessä on 8,1 miljardia euroseteliä ja liikkeessä olevien seteleiden yhteenlaskettu arvo (kansalliset setelit mukaan lukien) on samaa luokkaa kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2001. Euroalueella liikkeessä olevien euroseteleiden yhteenlaskettu arvo 24.1.2002 oli 213 miljardia euroa. Kansalliset setelit poistuvat käytöstä odotetulla tavalla. Liikkeessä olevien kansallisten seteleiden kokonaismäärä laski 116 miljardiin euroon 24.1.2002, kun se 1.1.2002 oli ollut 270 miljardia euroa.
Euron käyttöönottoaste EPR (euro progress ratio) nousi tammikuun 1. päivän 33 prosentista 65 prosenttiin 24.1.2002. EPR mittaa pääasiassa, miten nopeasti käyttöönoton logistinen toteutus etenee. Se osoittaa myös, että vaikka lähes kaikissa käteismaksuissa käytetään jo euroja, kansallisia seteleitä on edelleen liikkeessä paljon. Pankeilla ja arvokuljetusyrityksillä on edessä vielä mittava urakka, ennen kuin kaikki kansalliset setelit on kerätty pois käytöstä.
Euroseteliväärennösten määrä on jäänyt vähäiseksi ja taso ollut niin heikko, että väärennökset on havaittu vaivatta.
Käteiseuron käyttöönotto on sujunut hyvin myös euroalueen ulkopuolella, varsinkin EU:n jäsenyyttä hakevissa maissa, mutta sielläkin liikkuu vielä euroalueen maiden kansallisia rahoja.
Lisätietoja käteiseuron käyttöönotosta saa EKP:n verkkosivuilta osoitteesta http://www.ecb.europa.eu ja Euro 2002 -tiedotuskampanjan verkkosivuilta osoitteesta http://www.euro.ecb.int.
Euroopan keskuspankki
Viestinnän pääosasto
- Sonnemannstrasse 20
- 60314 Frankfurt am Main, Germany
- +49 69 1344 7455
- media@ecb.europa.eu.
Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.
Yhteystiedot medialle