- ECB-BLOG
De digitale euro: wat hebt u eraan?
1 november 2024
Voor digitale betalingen gebruiken de meeste Europeanen allerlei verschillende kaarten, apps en apparaten, maar er bestaat niet zoiets als één handige oplossing voor het hele eurogebied. Piero Cipollone van de ECB legt uit hoe een digitale euro de eenvoud van contant geld zou koppelen aan digitaal betaalgemak.
Vijfentwintig jaar geleden leidde de invoering van de euro tot een verandering in Europa. Voor het eerst gebruikten mensen uit verschillende landen dezelfde bankbiljetten en munten. Wie had ooit gedacht dat de inhoud van onze portemonnees ons allemaal zou kunnen verbinden?
Sindsdien hebben eurobankbiljetten het leven van Europese gezinnen, winkeliers en reizigers vereenvoudigd. Er zijn niet langer extra kosten en u hoeft zich geen zorgen te maken of uw geld wel wordt geaccepteerd. Maar in het digitale tijdperk van vandaag is dat voordeel minder vanzelfsprekend.
De meeste Europeanen hebben allerlei verschillende kaarten, apps en apparaten nodig om te betalen, afhankelijk van de situatie. En de belofte van het gemak van digitaal betalen wordt niet altijd bewaarheid. In het eurogebied is sprake van een gefragmenteerd systeem, waarin digitale betaaloplossingen niet in al onze behoeften voorzien. Hoewel u in steden als Madrid of Parijs gemakkelijk contactloos met uw pas voor een maaltijd of taxi kunt betalen, accepteert men in landelijke gebieden in Duitsland of Oostenrijk vaak alleen contant geld of lokale betaalkaarten. En met sommige mobiele apps kun je makkelijk geld overmaken naar familie of vrienden, maar die worden weer niet geaccepteerd voor online aankopen of bij lokale ondernemers.
Kortom, we hebben nog steeds geen digitale betaaloplossing die overal in het eurogebied en in elke situatie goed werkt. Maar wat als we nu de algemene eenvoud van contant geld konden terugbrengen en tegelijk het gemak van het digitale tijdperk omarmen? Met een digitale euro zouden we ook digitaal weer de vrijheid krijgen altijd en overal probleemloos te betalen, ook bij het online winkelen.
Een digitale euro zou hand in hand gaan met bankbiljetten, waardoor een – kosteloze – alles-in-éénmogelijkheid ontstaat om overal in het eurogebied digitaal te betalen. De fragmentatie die we nu ervaren zou dan verleden tijd zijn.
U zou gemakkelijk toegang krijgen tot uw portemonnee met digitale euro’s via een speciale app, de app van uw bank of een fysieke kaart om direct mee te betalen. Stel: u bent onderweg naar het werk en stopt even voor een koffie. U wilt betalen maar komt erachter dat u uw portemonnee vergeten bent of niet genoeg contant geld bij u hebt. Of misschien accepteren ze uw pas niet. Met een digitale euro kunt u in dit soort situaties probleemloos betalen met kaart of smartphone, omdat die geaccepteerd zou worden door alle Europese ondernemers die nu digitale betalingen accepteren. U moet het zien als een soort digitaal bankbiljet. Ook zou u er in alle landen van het eurogebied mee kunnen betalen, wat reizen nog gemakkelijker maakt.
Hetzelfde geldt voor andere dagelijkse betalingen – of het nu gaat om het betalen van uw oppas, geld overmaken naar uw dochter die in het buitenland studeert of online shoppen – maar ook voor mogelijk nieuwe situaties. Met een digitale euro zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen pas te betalen bij levering, of als een trein op tijd is aangekomen.
Ook kan een digitale euro zorgen over betrouwbaarheid en privacy wegnemen: met de offline functie zou u zelfs zonder internetverbinding kunnen betalen. De offline digitale euro kan ons betalingssysteem schokbestendiger maken en een stevige back-up bieden voor kritieke situaties zoals bij internetstoringen of op afgelegen locaties met beperkte connectiviteit, zodat uw betalingen ongehinderd door kunnen gaan. Bovendien zouden persoonlijke transactiegegevens bij offline gebruik privé blijven, alleen bekend bij u en de ontvanger van de betaling, net als bij contante betalingen.
Dus, wat hebt u eraan? De Europese Centrale Bank zal pas een definitief besluit nemen over een mogelijke uitgifte nadat de Europese wetgevers het rechtskader hebben vastgesteld. Maar een digitale euro belooft meer vrijheid en gemak. U zou altijd en overal in het eurogebied direct kunnen betalen met één enkele, kosteloze oplossing, die zal voldoen aan de hoogste beveiligings- en privacynormen.
Het is de logische volgende stap voor onze eenheidsmunt. Het wordt tijd dat we een digitale euro krijgen als aanvulling op bankbiljetten om ons leven gemakkelijker te maken. Zo wordt onze betaalsector meer samenhangend, concurrerender, innovatiever en schokbestendiger.
Ik denk – en ik hoop dat u het daarmee eens bent – dat dit het overwegen waard is.
Dit artikel is als opiniestuk verschenen in verscheidene media in het hele eurogebied.
Bekijk de ECB-blog en abonneer u op toekomstige posts.
Kijk voor onderwerpen die te maken hebben met bankentoezicht eens op The Supervision Blog.